Nová restaurace ve známém prostředí? Je to tak. Restaurací v 1. patře KD Crystal bude od září vát čerstvý vítr, a proto jsme požádali Michala Piteka, aby nám zodpověděl pár otázek.
Úderem 1. září otevíráte restauraci v KD Crystal. Kdy vás napadlo otevřít si vlastní restauraci? Co byl prvotní impuls? A proč zrovna v České Lípě?
Kuchařina je řemeslo, které mě baví již od dětství a celý život se mu věnuji. Prvotním impulzem byl okamžik, kdy jsem si řekl, že je čas se profesně posunout o další krok a jen jsem čekal na místo, které mě osloví. Do České Lípy mě přivedlo zaměstnání, konkrétně pozice šéfkuchaře pro závodní jezdce Škoda Motorsport. Tento kraj mi přirostl k srdci.
Jak si poradíte s prostorem prvního patra v KD Crystal? Čím zákazníky kromě jídla nalákáte?
Tuto problematiku jsem konzultoval s interiérovou designérkou. Oslovil jsem mladého umělce, Michala Janovského, který maluje portréty známých osobností, a v tomto prostoru si zřídíme prodejní vernisáž. Bude to chtít decentní a nenásilné úpravy, aby se u nás zákazníci cítili příjemně.
Jaké byly vaše pracovní začátky, kde jste sbíral zkušenosti?
Každý začátek je náročný, ale já měl štěstí. Už od studií jsem se obklopoval samými odborníky v našem oboru a prošel jsem si samá zajímavá místa, jako je Pražský hrad, Státní opera, restaurace Potrefená husa ad. Ale největší zkušenost mi dalo cestování po Evropě jako sportovní kuchař. V
současnosti provozuji bar a cateringovou firmu. Kuchařině jsem se věnoval vždy, i externě při podnikání.
Na jaký typ zákazníků cílíte?
V naší restauraci rád uvidím všechny, kteří mají rádi kvalitu a čerstvost. Budeme vařit ze skutečných surovin, ne z chemických náhražek.
Jak probíhá proces sestavování menu nové restaurace?
Menu je již sestavené. Není možné udávat restauraci směr bez odrazového můstku, jako je skladba jídel.
Kdybyste teď měl našim čtenářům doporučit 2 speciality z vaší restaurace, jaké by to byly?
Určitě by to byl pstruh ulovený před Vašimi zraky z akvária, ochucený koriandrovým máslem s máslovou zeleninou. A dále rib-eye steak z argentinského hovězího plemene Angus s gratinovanými brambory a liškovou omáčkou.
Jaký je Váš názor na kouření v restauraci? Vyjdete vstříc oběma stranám?
Kouření při jídle sráží jeho kvalitu a celkový prožitek, proto se v naší restauraci kouřit nebude. Rozsáhlý prostor nám ale nabízí rozdělit ho na část kavárny a část restaurace. Kavárna vpředu bude kuřácká.
Díky za rozhovor a ať se daří!
Komentáře
Re: M. Pitek: Kuchařina je řemeslo, které mě baví již od dětství
25. Srpen 2014 - 12:41 | hillbill
Kolik tomu dáváte času?
Nahoru