Léto je tady! A se stoupajícími teplotami můžeme směle zařadit do našeho jídelníčku lehčí jídla. Tento recept není úplně z těch dietních, ale zato skvěle chutná a oku taktéž polahodí.
Wikipedie hovoří jasně:
Caesar salát je salát z římského salátu a krutonů s vaječnými žloutky, parmezánem, citronovou šťávou, vinným octem, olivovým olejem, česnekem, worcestrovou omáčkou a černým pepřem.
Jako jeho tvůrce se obvykle uvádí italský kuchař působící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956), na jehož počest je také pojmenován. Vznikl údajně u příležitosti oslav 4. července 1924. Od roku 1948 Cardini začal také s tovární výrobou dresinku. Existuje ale celá řada verzí o vzniku receptu.
Původní Cardiniho recept obsahoval celé listy salátu naplněné krutony, parmezánem, worcestrovou omáčkou a coddled eggs, tedy částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými vejci. Dnes se většinou používají nakrájené či trhané listy a do salátu se často přidávají ančovičky (které sám Cardini odmítal), kousky kuřecího masa a případně i další ingredience. Uznávaní gurmáni, např. Vladimír Poštulka, obvykle tento způsob úprav Caesar salátu odmítají.
Poprvé jsem si tento salát dala na různých místech ve Státech, příprava a celkové pojetí se podnik od podniku lišily. Buď to byl klasický salát s krutony, natrhaný a se slaninou, nebo také jen celé listy salátu prostě pokapané ančovičkovým dresinkem.
Mně osobně nejvíc chutná trochu dietnější verze, do zálivky přidávám kysanou smetanu, ještě jej trochu rozředím, ale zase nedokážu ošidit slaninu. :-)
Kuřecí maso není nutné, ale pokud salát chystáte jako hlavní chod, je tím vyřešený.
Caesar salát
1 římský salát (opravdu nenahrazovat jiným, nedej bože ledovým…)
slanina (kolik kdo chce)
med, nebo javorový sirup
je možno i vejce, na hniličku, tak 4
stroužek česneku
ciabatty nebo minibageta
parmezán
dresink:
1 vejce
ančovičky (záleží, kdo kolik snese, uvádějí se 2, já dávám určitě 8)
lžička worcesterské omáčky
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy (možno i víc, nebo také vinný ocet)
180 ml rostlinného oleje
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
česnek (nemusí být, někomu postačí potřít krutony)
Do předehřáté trouby na cca 160 °C na plech vyložený pečicím papírem dáme plátky slaniny, které předem potřeme medem, nebo javorovým sirupem a tak 15 min. pečeme dozlatova, necháme vychladnout, následně rozlámeme na kousky.
Bagetku nebo ciabatty nakrájíme buď na plátky nebo malé kousky a zapečeme do křupava. Ještě teplé potřeme stroužkem česneku.
Do mixéru dáme vejce, ančovičky, worcester, hořčici a citronovou šťávu, mixujeme a po chvilce začneme přilévat olej. Kdyby se Vám obsah zdál hustý, můžete rozředit.
Dresink dělám i tak, že si připravím domácí majonézu a tu smíchám ve stejném poměru se zakysanou smetanou a ostatními přísadami a je hotovo. Většinou přidám i trochu cukru a citronové šťávy.
Omytý a osušený římský salát natrháme na kousky. Přestože verze s celými listy vypadá vážně efektně, jí se, věřte mi, dost neprakticky. Přidáme dresink, slaninu, případně dochutíme a nakonec přidáme dle chuti vejce nebo kuřecí prso z grilu, nakrájené na tenké plátky, krutony a hobliny parmezánu.
Předchozí recept na chilli rýži s kokosovým mlékem naleznete zde.
Komentáře
Re: Což takhle dát si… Caesar salát
3. Červen 2015 - 16:24 | Of the Moon
Pro normálního chlapa jako když plivne do rybníka.
Nahoru