Dnes je 30. 04. 2025
svátek má Blahoslav

ZUPPA INGLESE

Archiv

200g piškotů 3 vejce
asi 30 g moučkového cukru asi 50 g hrubé mouky sladký likér rum 1/2 l mléka kandované ovoce

Ze žloutků, mouky a mléka a necelé poloviny uvedené dávky cukru uvaříme krém, přelijeme do porcelánové misky a necháme zpola vychladnout. Bílky ušleháme na velmi tuhý sníh a za stálého šlehání do něj postupně po malých dávkách přisypáváme zbytek cukru. Piškot rozkrájíme na plátky, jež vložíme do dvou plochých mís. Piškotové plátky v jedné míse polijeme sladkým likérem plátky v druhé míse sladkým rumem. Dno ohnivzdorné mísy o průměru asi 30 cm vymažeme 2 nebo 3 lžícemi krému a na něj rozložíme po celém dně piškotové plátky namočené v likéru. Pak doprostřed navršíme zbytek krému (popř. smíchaný s nadrobno nakrájeným kandovaným ovocem).

krém poklademe vrstvou piškotových plátků namočených v rumu tak, aby moučník měl kupovitý tvar. Navrch dáme tuhý sníh z bílků a širokým nožem jej rozetřeme, aby pokryl celou kupoli.

Malou částí sněhu můžeme ještě moučník ozdobit. Povrch posypeme moučkovým cukrem a asi 20 minut zapékáme ve zcela mírně zahřáté troubě, aby sníh oschl a získal světle žlutou barvu.

Moučník podáváme studený.