Pro neznalé - U Bohouše, Penzion U Palounků či Jihočeská restaurace (či jak jinak se to tam ještě jmenuje) se nachází nedaleko autobusového nádraží ve Svárovské ulici. Stále nově omítnutý domek s červenou střechou a udržovanou zahrádkou.
Zaskočil jsem jen tak na jedno pivo, abych okoukl, jestli se něco mění - ať již k horšímu či k lepšímu. Musím přiznat, že mi zde nijak extra nechutnávalo jídlo. Ale asi to bylo dáno tím, že jsme si objednávali hromadně a platili fakturou. Kuchař se pak snažil dělat zázraky za přijatelnou cenu. Z dnešního pohledu mi připadlo, že zde byli průkopníky takových těch masových mišmašů s hranolkami a obřími oblohami. Zakládali si na tom, ale aspoň mně se to rychle přejedlo. Navíc nikdy nešetřili tukem. Klasicky na jídle jsem zde snad nikdy nebyl. Nebudu proto tentokrát jídlo hodnotit. Myslím však, že bych si vybral. Obzvlášť mezi specialitami jihočeské kuchyně - řízek šumaře Bárty (73 Kč) - no, to žertuju na svůj účet. Dal bych si třeba játra Platan s křenem (65 Kč). Pro srovnání: smažený sýr s tatarkou je za 47.
Pivo mi sedlo. Jen nevím, proč je venkovní zeď pomalována nápisem "Jihočeská restaruace", když zde točí Zlatopramen. Čekal bych třeba Platan či Budvar. Každý, kdo aspoň jednou četl tip na hospodu, ví, jak vysazený jsem na Březňák. O to více budete překvapeni - mně tuto sezonu Zlatopramen, jedenáctka z města, jež produkuje i Velké Březno, vyloženě chutná. Není mdlá jako desítka, neleze tolik do šišky jako dvanáctka. Navíc mi skvěle sedí v ruce jejich nové sklenice. Pil jsem Zlatopramen v Úštěku, Ústí a teď i v Lípě a byl jsem fakt nadšen. Solidní kompromis za 15 a půl koruny. Točí ještě Plzeňský Prazdroj za 25 korun. K dostání je i nealkoholické pivo za osmnáct korun.
Obzvlášť teď, když jsem se vrátil ze Slovenska a Moravy, mě štve (slabé slovo), jak je to u nás s točenými limonádami. Tady na severu funguje snad nějaká limonádová mafie. Proč všude na východě mají točené limonády za ceny lehce pod cenou piva a proč u nás stojí i hnusná mattoniho voda více (bráno na objem)? Zde láhev RC coly (čtvrt litru) za 15,50. Dvojka rozlévaného rádobystoprocentního džusu za osmnáct. Stejný objem Cappy za dvacku. Děti bych sem vzal jenom z nouze. Je to pro mě ta největší zlodějina, na kterou jsem obzvlášť o prázdninách, kdy s dětmi hodně cestuji, citlivý.
Nelze nic vyčíst servírce, která byla sice lehce nervózní, když jsem si ofotil část jídelního a nápojového lístku, ale jinak zůstávala nad věcí. Slušný výkon podávala. Nelze mít ani připomínky k relativně nedávno zrekonstruovaným záchodům. Celková atmosféra nic moc. Pominu-li salónky, kde jsem pobýval v minulosti a které jsou velkým plusem podniku, je samostatná restaurace celkem malá a dobrý pocit bych měl jen u zadního stolu, kde bylo tentokrát obsazeno větší společností. Vpředu si připadám takový odkrytý. Výzdoba je z velké části tvořena výstavkou úspěchů majitelů a zaměstnanců.
Shrnutí: většině by zde snad na poprvé chutnalo a měli by si i z čeho vybrat. Na to, že se nejedná o klasickou pivnici, mají dobré pivo. Jako ve většině českolipských hospod mě zklamali v nabídce nealkoholických nápojů. V ostatních ukazatelích slušný standard.
Hodnocení (jako ve škole)
Nabídka: 3
Pivo: 1
Jídlo: neklasifikováno
Obsluha: 2
Záchod: 1 -
Celková atmosféra: 2 -
Průměr: 2,0
Restaurace navštívena: 14. července 2004