
Stylový prostor na Škroupově náměstí si můžete pamatovat z předchozích let jako kavárnu Florian. Dnes tu sídlí Kavárna Pala-Waff, která má dveře otevřené od října roku 2020. Místní specialitou podniku jsou vafle a palačinky na všechny možné i nemožné způsoby. Zajděte si v centru České Lípy na víkendový brunch nebo sladkou tečku po obědě a to vše na okouzlující zahrádce v kulisách starých městských hradeb.
Majda Smejkalová, která kavárnu otevřela, pracovala původně v úplně jiném oboru, ale po čase se rozhodla proměnit svoje hobby v podnikání. Mladá umělkyně, která dříve trávila veškerý svůj čas ve sklářských dílnách a muzeích se nyní realizuje uměním na talíři. Vy, kteří jste již dílo z jejích rukou ochutnali, se sem nepochybně s chutí a rádi vracíte. A ti z vás, kteří jste kavárnu Pala Waff dosud nenavštívili, snad budete motivovaní k návštěvě právě naším příběhem.
Všechny nás zajímá, jaké byly začátky kavárny Palla waff. Můžete nám trochu odkrýt pokličku a povědět, jak Česká Lípa přeje začínajícím podnikatelům? Otevřela jste podnik v době, která byla velmi nejistá a všichni ostatní podniky spíše zavírali. Byla to tedy velká odvaha otevřít, přestože jste neměla vybudovanou stálou klientelu. Dnes k vám ale vedou kroky všech, kteří si chtějí v České Lípě pochutnat, dát si výbornou kávu nebo obdivovat tajuplnou zahradu. Nedávno jste dokonce otevřela další kavárnu přímo v centru Liberce.
Kavárnu jsem otevřela v době, kdy byla pandemie nemoci Covid v plném proudu a opatření byla tehdy naprosto nepředvídatelná. Budoucnost Pala-Waff byla v tu chvíli tedy velmi nejistá. Na jednu stranu je vtipné, že jsme čtrnáct dní po otevření, museli zavřít provozovnu a vydávat dobroty jen přes okénko, na druhou stranu jsme rádi, že lidem chutnalo a chodili nakupovat a podporovat i když se nemohli ohřát u nás uvnitř. Za dobu, kdy máme otevřeno se Palla waff nejen udrželo i přes těžké podmínky, které byly během covidu, ale že se dále rozrůstáme. Otevřela jsem další pobočku v centru Liberce v ulici 5.Května.
Původně jste pracovala v jiném oboru, jak se stane, že umělec otevře kavárnu a začne nabízet lidem všechny možné druhy vaflí a palačinek?
Ano, je to tak. Původně jsem vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu a zabývala se šperky a poté jsem se stala na tři roky ředitelkou muzea ve sklárně Ajeto. Nakonec jsem vzhledem k různým okolnostem otevřela kavárnu s názvem Pala-Waff na Škroupově náměstí, kde mě učarovala červená výloha a kamenný dům. K podnikání přímo v České Lípě jsem se dostala proto, že mě tak moc učaroval prostor na Škroupově náměstí, že už jsem ho nechtěla opustit. Náš podnik je zaměřený hlavně na sladké a slané palačinky a vafličky. Dále v nabídce máme různé milkshaky, kávu, limonády, ale také míchané drinky a točené prosecco. Jsme také aktivní na sociálních sítích a budeme rádi, když nás naši zákazníci budou sledovat i online.
Magdalena Smejkalová
Kavárna Pala-Waff
Prokopa Holého 151, Česká Lípa 47001.
Text: Tereza Hrušková
Foto : Nikola Veselá a Jana Marie Knotová