Dnes je 12. 03. 2025
svátek má Řehoř

Moje marmeláda existuje již 10 let, takže je důvod začít slavit!

náhledový obrázek

Nedávno jsem si uvědomila, že Moje marmeláda existuje již 10 let, takže je důvod začít slavit!

Nápad začít vařit marmelády jako podnikání vznikl po přečtení knížky od Blanky Milfaitové. Nadchlo mě, jak Blanka začala vařit marmelády a džemy jinak, používala přírodní citrusový pektin, což umožnilo zkrátit dobu vaření, čímž si džemy a marmelády zachovaly barvu, vůni, chuť a více prospěšných látek. Není to pak taková „zmučená hmota“, která se vaří hodiny, aby se odpařila voda. Takže jsem hned objednala pektin a skleničky, začala jsem zkoušet a testovat v rámci rodiny, kamarádů, kolegů v práci. Mělo to úspěch. Když se výroba začala rozrůstat, bylo potřeba řešit oficiality, takže živnostenské oprávnění a hlavně výrobnu. Tu jsem zbudovala přestavbou na své chalupě. Dnes zde bydlím, vyrábím marmelády a moc mě to baví!

Mám svůj vlastí e-shop, zásobuji malé obchůdky, nebo jezdím na trhy.

   

Naše legislativa je mnohem přísnější než jinde. V jiných zemích může babička upéct doma koláč a v sobotu s ním jet na trh, to u nás bohužel nejde. Pokud podnikáte v potravinářství, musíte mít schválenou výrobnu, sledovat legislativu, která se různě mění, platit paušální platby, které musíte zaplatit bez ohledu na to, jestli se marmelády prodávají nebo ne.

Byla bych ráda, kdyby se víc posílil prodej přes e-shop a já měla větší volnost v přípravě nových chutí. Ale hlavně, aby moje džemy, marmelády a další výrobky zákazníkům pořád tak chutnaly, minimálně jako doteď.

Pokud bych srovnávala džemy, které běžně koupíte v obchodech, s těmi mými, liší se určitě obsahem ovoce. Ten podíl je výrazně jiný. Džemy nenastavuji levnějším ovocem, takže když je džem jahodový, tak je opravdu jen jahodový, a ne doplněný jablkem apod. Ale samozřejmě vařím i jablečné džemy. Moje džemy nejsou tak přeslazené, díky tomu poznáte vždy, jaké ovoce ve skleničce je. Nepoužívám chemické konzervanty, což má sice vliv na kratší dobu skladování po otevření, ale zase víte, že nejíte nic špatného. Vše je ruční práce, každé ovoce mi projde rukama, dbám na kvalitní suroviny. To vše se ale potom také odráží ve vyšší ceně.

  

 

Chtěla bych vyzdvihnout spolupráci s Libereckým krajem a organizací Liberecký kraj sobě. Kraj vypisuje různé dotační programy na finanční podporu a LK sobě zas velmi dobře funguje s podporou v podnikání. A samozřejmě i Českolipský výrobek roku je dobrým příkladem spolupráce pro drobné podnikatele.

 

Tak neváhejte, ochutnávejte a objednávejte!

www.mojemarmelada.cz

Tento projekt byl podpořen z rozpočtu Libereckého kraje

 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt