
Do rukou se vám dostává úplně nový příběh představující sezónní Bistro Stodola Karasy. Je to pro nás v Totálně lokálně tak trochu novinka, dosud jsme nepsali o žádném sezónním podniku a ani o žádném sídlícím mimo Českou Lípu. Tohle krásné víkendové bistro provozují Zuzana a Sváťa Dvořákovi a do jeho chodu zapojují celou rodinu. Bistro najdete v malebném přírodním prostředí na břehu Novozámeckého rybníka v Karasech, které jsou součástí obce Zahrádky. Okouzlí vás vkusně zrekonstruovaná venkovská stodola s vlídnou rodinnou atmosféru. Pro magazín Lípa jsme položili Dvořákovým pár otázek:
Odkud pocházíte? A co vás přivedlo k otevření Bistra Stodola?
„Pocházíme z České Lípy, ale již přes 10 let žijeme v Zahrádkách, v lokalitě Karasy. Hlavním impulsem k našemu přemístění do Zahrádek bylo to, že rodina v rámci restitucí zpět získala zemědělskou usedlost, o kterou přišla v 50. letech. Ta byla sice ve velmi špatném stavu, ale na krásném místě, které přímo vybízelo k zamyšlení, co dál. Nápadů byla řada, nakonec jsme se rozhodli, že tu prostě opět chceme udělat pěkné místo k žití. Když jsme tu postavili dům a začali se zabývat dalšími budovami usedlosti, došli jsme k tomu, že bychom část tohoto pěkného místa mohli nabídnout i ostatním. Zároveň jsme začali přemýšlet, co smysluplného bychom mohli dělat v důchodu, který se nám s přibývajícím věkem začal blížit. Napadlo nás, že vybudování příjemného místa pro výletníky, cyklisty a sousedy by mohlo být to pravé, co by nás mohlo těšit, přiměřeně v důchodu zaměstnat a současně využít prostory stodoly. A tak jsme se do toho pustili, zrekonstruovali stodolu do podoby dnešního Bistra a začali ho v létě provozovat.“
Jistě si všimnete všude kolem poctivé práce a také otisku jemné ženské ruky Zuzany Dvořákové, která je zároveň královnou kuchyně. Její kuchařský um by se mohl směle rovnat vyhlášeným podnikům napříč celou naší zemí. Bistro sídlí přímo u rybníka a majitelé se rozhodli nabízet pokrmy z českých ryb a využívat především lokální zdroje.
Jaký je váš koncept a co je pro vás v podnikání důležité?
„Vždy jsme došli k tomu, že chceme vybudovat něco, co bychom sami rádi navštěvovali jako zákazníci a co nám tu tak trochu chybí. Koncept je proto postaven na třech bodech: hezké prostředí, příjemná obsluha a jídlo a pití, na kterém bychom si sami rádi pochutnali. Chceme, aby naše nabídka byla co nejvíce lokální, s vazbou k místu, případně kraji. Sídlíme přímo u rybníka, který je součástí zdejšího rozsáhlého systému, proto nabízíme kapří hranolky a pomazánku z uzeného kapra. Obojí vyrábíme z kaprů dovezených ze sádek v Doksech, kteří jsou v okolních rybnících loveni. I proto jsme vsadili na pivo z nedalekého řemeslného pivovaru v Lobči, víno nabízíme výhradně ze Žernosek. Zeleninu, ovoce a bylinky máme většinou vlastní.“
Jaké jsou vaše plány na další sezony?
„Rádi bychom, aby naše činnost spojená s Bistrem měla i další roviny. Proto vymýšlíme další aktivity – od prvního roku jsme v listopadu začali pořádat sousedské setkání k začátku Adventu a na začátku prosince Mikulášskou nadílku, v roce 2023 jsme v prostoru stodoly nad Bistrem otevřeli výstavu fotografií a máme další plány. Chtěli bychom pozvat do našeho bistra také čtenáře magazínu Lípa a budeme rádi, když se k nám budou vracet.“
Zuzana a Sváťa Dvořákovi
Manželský pár se vše související s podnikáním v pohostinství naučil za pochodu po otevření bistra v roce 2021. Bistro bývá otevřeno od jara do podzimu a veškeré další informace naleznete na jejich Instagramu @bistro_stodola_karasy. Pro letošní sezónu roku 2024 se brány bistra otevřou 1. června 2024 a zavítat sem můžete vždy v pátek, sobotu a neděli. Stodola je také ideálním místem pro vaši veselku, s jejíž přípravou vám tu ochotně poradí a pomůžou. Budeme rádi, když nám na facebookové stránky projektu Totálně lokálně napíšete dojmy z vaší návštěvy bistra!
Tereza Hrušková, Totálně lokálně
Foto: Jana Marie Knotová