6 vajec | 1/4 l mléka |
120 g másla | 50 g škrobové moučky |
120 g moučkového cukru | 50 g mouky |
špetka soli |
Sladká omáčka – vaječný krém
1/4 mléka | vanilka |
lžíce cukru | citrónová nebo pomerančová kůra |
3 žloutky |
Do kastrolu dáme mléko, máslo a cukr. Uvedeme do varu. Do vařícího vsypeme rychle mouku a mícháme na mírném ohni, až se těsto nechytá dna kastrolu. Sejmeme je s ohně, přendáme do mísy, necháme zpola vychladnout vmícháme do něho postupně 6 žloutků a po částech přidáváme tuhý sníh ze 6 bílků.
Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou až po okraj a pečeme asi 20 minut ve vodní lázni. Nákyp vyklopíme na hlubokou mísu a polijeme sladkou omáčkou.
Zbylý krém podáváme v omáčníku.
Sladká omáčka – vaječný krém
Všechny přísady smícháme zastudena v kotlíku a za stálého šlehání metlou zahříváme, až krém zhoustne. Krém se nesmí vařit, srazil by se.