Dnes je 30. 04. 2025
svátek má Blahoslav

SOUFFLÉ NANETTE

Archiv



6 vajec 1/4 l mléka
120 g másla 50 g škrobové moučky
120 g moučkového cukru 50 g mouky
špetka soli



Sladká omáčka – vaječný krém


1/4 mléka vanilka
lžíce cukru citrónová nebo pomerančová kůra
3 žloutky

Do kastrolu dáme mléko, máslo a cukr. Uvedeme do varu. Do vařícího vsypeme rychle mouku a mícháme na mírném ohni, až se těsto nechytá dna kastrolu. Sejmeme je s ohně, přendáme do mísy, necháme zpola vychladnout vmícháme do něho postupně 6 žloutků a po částech přidáváme tuhý sníh ze 6 bílků.

Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou až po okraj a pečeme asi 20 minut ve vodní lázni. Nákyp vyklopíme na hlubokou mísu a polijeme sladkou omáčkou.

Zbylý krém podáváme v omáčníku.

Sladká omáčka – vaječný krém

Všechny přísady smícháme zastudena v kotlíku a za stálého šlehání metlou zahříváme, až krém zhoustne. Krém se nesmí vařit, srazil by se.