Dnes je 24. 11. 2024
svátek má Emílie

Frohe Weihnachten! Wjasole gódy! Veselé Vánoce!

V kraji, kde na jídelním lístku hrají prim okurky a kde se DIESEL nejen tankuje, ale i pije, strávila 5týdenní pracovní stáž šestice Euroškolaček: Tereza, Olga, Nela, Viky, Anička a Zuzka.

O několik postřehů a hodnocení pětatřicetidenního pobytu jsem požádala Terku Štefanovou.

Jsme vůbec v Německu?

Naši stáž jsme absolvovaly v jižním Braniborsku v městečku Chóśebuz. Zaráží vás, že v německém názvu vidíte "ó"? Je to proto, že Chóśebuz - německy Cottbus, se nachází v části, kde se místy ještě hovoří dolnolužickou srbštinou, a tak jsou názvy ulic a měst na silničních cedulích psány německy, ale i jazykem příbuzným tomu našemu. My jsme například bydlely v hotelu, který se nacházel na ulici Pśi jazorskoj grobli (U Jezerního příkopu).

Práce

Celý měsíc jsme pracovaly pro Hotel Am Seegraben. Já osobně jsem zde praxi vykonávala již v létě 2014, a tak to pro mě bylo příjemné repete. Pokud si myslíte, že se účastní pouze zdatní němčináři, aby si zde prohloubili své znalosti, tak vás hned vyvedu z omylu. Uvedu příklad. Když jsem měla odpolední směnu v kuchyni, vypadal můj den následovně: ráno jsem vstala, došla se v klidu nasnídat, ochutnat jsem mohla vše, co hotel skýtal, zanedlouho následoval společný oběd v příjemné atmosféře s celým personálem a ve všech těchto krocích bych si vystačila jen s "Morgen", "Hallo", "Danke", "Bitte". Pak ale přišel ten "vnitřní boj". Musíte jít do práce a máte strach, že nebudete rozumět nebo že vám ostatní nebudou rozumět… Nebojte, tak to opravdu není! V kuchyni jsem dělala vše: krájela, míchala, myla nádobí, dekorovala a připravovala pokrmy a dezerty. Když vám dají do ruky nůž a okurku, tak vám i bez slov dojde, co asi musíte udělat. Jistě, nějaká slovní zásoba je zpočátku potřeba, ale vždycky máte ruce a nohy, a to jsou záchranné prostředky pro komunikaci. :) Den po dni však lépe rozumíte a také se parádně rozmluvíte!

Volný čas

Volného času byl dostatek. Jednou týdně jsme měli osobní volno. Každé úterý jsme strávily společný den s paní Angelikou Jahn, která se o nás po celou dobu vzorně starala a připravila pro nás vždy nějakou zajímavou činnost, např. plavání, návštěvu fitka, výrobu keramiky, výlet do Berlína a procházky po Cottbusu. Jelikož bylo před Vánocemi, tak celé město zářilo a lákalo k nákupům vánočních překvapení, ani my jsme neodolaly a odvezly si plné tašky dárků pro své nejbližší.

Nejlépe strávený den?

Za mě to byla jednoznačně návštěva vánočního Cottbusu a trhů! Když jsme mohly nakupovat pro své blízké a vědět, že jim uděláme radost. Ale nejen to, také jsme popily horkou čokoládu a svařené víno, prošly si stánky a atmosféra Vánoc na nás dýchala na každém kroku.

Je stáž v zahraničí dobrá zkušenost?

Na tisíc procent ANO!!! Říkáte si, že pět týdnů je moc dlouho a že se vám bude stýskat? Věřte, že na to není čas. Ptáte se, co vám praxe v zahraničí dá?
1. Určitě jazyk!!! Ať chcete nebo ne, přijde to samo, naposloucháte ho a pak je pro vás i mnohem snazší hovořit.
2. Poznáte novou kulturu, zvyky, kraj, nové chutě. Nikdy bych nevěřila, kolik hořčice, kyselých okurek a křenu (což jsou pochutiny pro tuto oblast typické), jsou lidé schopni sníst ke každému jídlu.
3. Poznáte zvyky a tradice navštívené oblasti. Strašně mě překvapilo, kolik lidí tady na Vánoce chodí s rodinou do restaurace na večeři. U nás v Čechách si rodina udělá příjemný večer společně doma a vaří maminka.
4. Nedílnou součástí pozitiv je i přivýdělek.
5. Pokud studujete hotelnictví, tak vám to dá mnoho i pro obor.
6. Kamarády. Kolik z vás může říci: "Mám kamaráda z Německa?" Já ano a to hned několik.

Už to zní více lákavě, že?

Když už jsem se zmínila o těch chutích, tak Vám předám recept na vánoční dezert, který jsem se
v Německu naučila. Nebojte, nebude to žádný křen ani hořčice.

Lebkuchenmousse (perníková pěna)

V hrnci si rozšleháte 2 vejce se 100 g nastrouhaného perníku, ½ lžičky perníkového koření a 0,3 cl likéru (dle chuti) třeba vaječného. Přisypete lžíci cukru a ve vodní lázní šleháte cca 5 minut, dokud se vám nevytvoří bublinky. Poté do směsi přimícháte rozpuštěnou čokoládu (1 tabulku) a na závěr 150 ml smetany ke šlehání (lze použít i půl balení šlehačky ve spreji), aby vám vznikla hustá směs. Naplníte do skleniček, necháte ztuhnout, podle své fantazie ozdobíte a máte vynikající vánoční dezert!

Přeji nám všem Veselé Vánoce! Frohe Weihnachten! Wjasole gódy! 

alt
alt
alt
alt