Již poosmé se v Senátu konala konference „Chvála řemesla 2014“, jejímž cílem je vyjádřit a prezentovat zájem zřizovatelů soukromých škol ve spolupráci s nejvyššími státními orgány o revitalizaci tradičních řemesel a jejich význam pro rozvoj naší země.
Prestižní akce, která se konala v Hlavním sále Valdštejnského paláce, proběhla pod záštitou místopředsedy Senátu PČR MUDr. Přemysla Sobotky, se zúčastnil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcel Chládek, MBA, předseda SSŠČMS Mgr. Vladimír Kolder, předseda Výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládeže a tělovýchovu Poslanecké sněmovny prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc, zástupci HK ČR a Unie zaměstnaneckých svazů.
Doprovodnou akcí byla výstava „Den řemesel“ v prostorách Valdštejnské zahrady. Na závěr konference byla vyhlášena soutěž „Učeň roku 2014“ a vítěz gastronomické soutěže. Právě zde slavil velký úspěch student 3. ročníku Euroškoly Jan Vojáček, který připravil v rámci prezentace umu kuchařského šest druhů finger foods. Jeho výrobky měly nejen vysokou estetickou úroveň, ale všichni přítomní komentovali Honzovy lžičky jako „gurmánský zážitek“ a „chuťový zázrak“. Vítězné recepty naleznete na: ceskalipa.euroskola.cz
A jak hodnotí svou premiéru v Senátu Honza?
Druhou polovinu září jsem trávil všechny volné chvilky ve školní kuchyni, abych vypiloval své výrobky a 1. října 2014 jsem se vypravil do Prahy ověřit si a porovnat své kuchařské dovednosti se studenty z jiných škol.
Zadání znělo: připravit šest druhů finger foods (to je podávání malých porcí pokrmů lákavě upravených a servírovaných na malých lžičkách) minimálně po pěti kusech.
Kolem půl deváté jsme dorazili k Senátu a po vyložení všech potřebných věcí jsem se konečně mohl pustit do práce. Na přípravu bylo dost času, ale tréma byla na místě. Mezitím, co jsem se připravoval v kuchyni, moje spolužačka Terka Rimplerová prostřela slavnostní tabuli pro mé pokrmy.
V půl jedné se otevřely dveře sálu a vzácní hosté začali přicházet a ochutnávat. Během pěti minut bylo vše snědeno. Měl jsem z této akce velmi dobrý pocit, hostům chutnalo, dokonce i paní inspektorka z liberecké ČŠI si ke mně přišla pro recept. To mne moc potěšilo. Už teď přemýšlím nad recepty, se kterými bych se rád prezentoval příští rok.