Dnes je 22. 12. 2024
svátek má Šimon

Což takhle dát si… věnečky

Myslím, že i v uspěchané době je možné si najít chvilku času a vykouzlit si něco dobrého, co člověka zahřeje na duši i na těle. Mým mottem je v tomto věta z oblíbeného animáku Ratatouille, a to „že vařit, může každý…“ a je to pravda, protože sice někdy člověk jde cestou pokus-omyl, ale pokud něco děláte s láskou, úspěch se dostaví.

Obecně: jakékoliv věnečky nebo větrníky se dělají z odpalovaného těsta. Vždy jsem si myslela, že je to neskutečně složitá procedura, to „odpalování“ :-), ale opak je pravdou. Jakmile to člověk zkusí, už mu to nepřijde nikterak složité a výsledek stojí za to, protože vykouzlit si domácí věnečky je prostě úžasné.

Mám tu osvědčený recept na klasické žloutkové věnečky, které je možné plnit dle fantazie. Já osobně mám nejraději krém z másla a pudingu, ale jde to i šlehačkou, do které nastrouháte kůru z pomeranče nebo citronu (samo, že bio :-)) nebo doplníte plátky jahod a hned máte další variantu… letní…

Božské vanilkové věnečky

Těsto
250 ml vody
10 dkg másla
necelá ¼ lžička soli
200 g polohrubé mouky (zkoušela jsem i variantu s hladkou, taky lze, věnečky jsou jemnější)
4 vejce (vážená ve skořápce by měla mít 28-30 dkg)

Krém
400 ml mléka
1 balíček vanilkového pudingu (lépe Amylon s pravým vanil. extraktem)
15-20 dkg másla
vanil. lusk (mně stačí vydlabat dřeň z jedné půlky) a přidávám kapku (větší:-)) rumu
cukr moučka dle chuti

Poleva
15 dkg moučkového cukru
2 lžíce horkého mléka
1-2 lžíce rumu

Připravíme si ideálně hrnec s nepřilnavým povrchem (já používám klasický Wok), do kteérho nalijeme vodu. Jakmile se začne vařit, rozpustíme v ní máslo, nebo 100 ml oleje, ztlumíme teplotu a postupně přimícháváme mouku. „Kaše“ bude hotová v momentě, kdy se hmota začne odlepovat od dna. Stáhneme z plotýnky a necháme s postupným promícháváním zchladnout.

Mezitím si rozpálíme troubu na 200 °C , nejlépe na horkovzduch, a připravíme 2 plechy vyložené papírem na pečení.

Do zchladlého těsta postupně zamícháváme vejce jedno po druhém, nakonec prošleháme šlehačem, aby zůstalo bez hrudek. Nelekejte se, ano, lepí to jako blázen, ale chce to překonat prvotní šok a úspěch se dostaví. :-)

Teď bych řekla nejzásadnější moment, a tím je dostat těsto do cukrářského sáčku. Používám silikonový, těsto je dost tuhé a ty plastové se trhaly… takže nejlépe stěrkou šup do pytlíku, zakončeného samozřejmě zdobičkou, doporučuji širší. Na plechy tvoříme zdobícím koncem kolečka, průměr záleží na Vás, jak chcete mít věnečky velké, vždy dvě řady na sebe. Mně se na plech vejde cca 12-14 kousků.
Pečeme nejprve 8 min na 200 °C, poté 18-20 min na 180 °C, troubu průběžně neotevírat… pára je tam docela důležitá, aby vyběhly.

Teď krém, který je možné si udělat předem a dát vychladit do lednice. Klasicky uvaříme puding, necháme vychladnout, občas promícháme a pořádně přikryjeme potravinářskou fólií, aby se neutvořil „škraloup“. Máslo vyšleháme s cukrem, rumem a vanilkovou dření, postupně přidáváme puding a mícháme do hladka.

Upečené věnečky rozkrojíme zoubkovým nožem na pečivo napůl a plníme opět cukrářským sáčkem.

A poleva? Cukr s horkým mlékem a rumem cca 10 min šleháme do hladka. Touto směsí poléváme vršky korpusů, já spíše potírám mašlovačkou. Pokud je na Vás poleva moc sladká, je možné věnečky jen pocukrovat moučkovým cukrem, to vypadá také dobře.

Pokud jste došli až do vítězného finále, věnečky šoupněte do lednice vychladit, dejte si na kávu, nožky nahoru a můžete se kochat tím, co jste dokázali. :-) 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt