Dnes mám nachystaný recept na opět pikantnější pokrm a to variaci thajské polévky Tom Ka Kai. Jak říkám, je upravená podle naší chuti a výhodou je, že se do ní dá přidat to, co zrovna máte po ruce, myslím zeleninu, kdo má rád v polévce sojové výhonky nebo zelené fazolky nebo pórek a cibulku, šup tam s nimi také... A je to také výborná alternativa českého "vyprošťováku"- česnečky :-), byť trochu exotická.
Thajská kuřecí polévka s kokosovým mlékem
kuře (třeba 3 kuřecí stehna, nebo skelet a k tomu 2 kuřecí prsa)
mrkev
červená paprika
houby (žampiony nebo shitake)
oloupané rajče (zbavené jadérek)
zázvor
koriandr
chilli papričky
česnek
citronová tráva
kokosové mléko
limeta
rybí omáčka
sójová, nebo ústřicová omáčka
med, nebo třtinový cukr (pokud máte palmový, je to úplně nejlepší)
sůl
Kuře společně se zázvorem, česnekem (asi 4 stroužky), citronovou trávou a koriandrem, je možno přidat i jarní cibulku nebo pórek, a chilli papričkami (dávám asi 2 malé) uvaříme doměkka, tím vznikne vývar, který scedíme.
Na oleji zprudka orestujeme nejprve maso z kuřecích prsou, které dochutíme rybí omáčkou, nebo jen solí, místo prsou lze použít obrané maso z vývaru. Dále pokrájíme zeleninu na kousky, mrkev krájím na nudličky. Společně s asi 2 chilli papričkami a 2 stroužky česneku, pokrájenými úplně nadrobno, medem, nebo třtinovým cukrem orestujeme na oleji, např. sezamovém. Přidáme do scezeného vývaru, který dochutíme rybí a ústřicovou, nebo sójovou omáčkou a limetkovou šťávou.
Vše doplníme kokosovým mlékem, do kterého rozmíchávám asi 2 lžíce škrobu, což není nutné, ale mléko má pak lepší konzistenci. Nakonec dozdobíme koriandrem. Polévka je dle mého nejlepší druhý den :-)
Předchozí recept na Caesar salát naleznete zde.