U nás to obvykle začne po lehké večeři. Někdo se trousí do spíže, jestli by tam nenašel něco na „zub“... obvykle to byly oplatky, tyčinky, všechny ty Delissy apod. Občas je to super, je to bez práce a účel to splní, ale když zjistíte, co všechno obsahují, tak je jasné, že to nebude s tím přínosem úplně ideální, obzvlášť, pokud to konzumují děti. Proto jsem začala hledat recepty na domácí sušenky, které vydrží, tedy pokud je někdo nesní, alespoň týden, nevylámete si na nich zuby :-) a jako bonus jsou dobré.
Dnes si připravíme skořicové sušenky, které jsou specifické v tom, že mají cukrovou krustu a voní. Pokud někomu skořice zrovna nepadla pod nos, je možné je dělat bez ní a nahradit ji třeba vanilkou...
Skořicové sušenky
200 g másla
230 g krupicového cukru (fajn je i třtinový)
1 vanilkový cukr (nebo raději pravou vanilku)
2 vejce
360 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
skořice, množství si upravte, kolik snesete :-)
–
na obalení třtinový cukr smíchaný se skořicí
Předehřejeme si troubu na 200 °C a plechy vyložíme pečicím papírem. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkou a potom i s vejci. Dále přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vymícháme tužší těsto, já na konci této fáze přidávám ještě med, tekutý, tak 2 lžíce určitě, minule jsem zkusila pampeliškový a to je taky super.
Z těsta si lžičkou odebíráme těsto a tvoříme kuličky, ve velikosti asi jako vlašský ořech, obalíme v třtinovém cukru ovoněném skořicí a dáváme na plech. Mně se vejde vždy tak 16 na jeden, celkem mám 4 plechy. Potřebují mezi sebou rozestupy, aby se nespekly dohromady.
Pečeme při 200 °C 8–10 min., horké ihned sundáme, necháme vychladnout a když je potom uzavřeme nejlépe do plechových dóz, vydrží docela dlouho... tedy u nás ne. :-)
Předchozí recept na věnečky naleznete zde.