Dnes je 22. 12. 2024
svátek má Šimon

Což takhle dát si… chilli rýži s kokosovým mlékem

Nejenom sladkým živ je člověk a občas je potřeba si život i trochu „okořenit“, takže tentokrát jsem si přichystala lehce pikantní recept na pálivou rýži.

Podobnou jsem ochutnala v pražském SaSaZu, kde jsou vážně specialisti na asijsou kuchyni a jídla tam jsou vážně zážitek.
SaSaZu je alchymií chutí, barev, vášně a designu, které dohromady vytváří okouzlující zážitek. Jde o jednu z nejlepších asijských restaurací v Česku. Její kvality potvrzuje i prestižní ocenění Bib Gourmand od Michelina známé jako "dobré jídlo za dobrou cenu". To obhájili už několikrát.

Jejich mottem je to, že nemají žádné tajemství a jídla mají příběh, ale mně se bohužel nepodařilo recept získat, tak Vám nabízím moji, lehce „počeštěnou“ verzi.
Je mi jasné, že originální recept zní asi úplně jinak, ale ve výsledku je to taky dobré..

Suroviny jsou lehce dostupné v každém supermarketu, jen s citronovou trávou je to krapet horší, ale lze použít i sušenou, taktéž limetkové listy jsem nikde nesehnala a do Sapy, kde mimochodem mají neskutečné věci, to je krapet z ruky... Já ji náhodou sehnala v zahradnictví, takže možná nebude problém si ji vypěstovat.

Chilli rýže s kokosovým mlékem

jasmínová rýže, nebo jde i arborio
kuřecí prsa (můžete vynechat a přidat o to více, třeba i celého zeleného hrášku)
mladé hráškové, nebo fazolové lusky
kokosové mléko
olej
chilli papričky (co kdo snese, já max. 3 malé)
koriandr
citronová tráva
česnek
ústřicová omáčka, rybí omáčka
koření garam masala, možno tandoori masala
kapku sladké chilli omáčky

Uvaříme propláchnutou rýži, asi jeden hrnek, dále pokrájíme omyté usušené lusky našikmo a na oleji lehce orestujeme „na skus“, dáme stranou. Poté máme dvě možnosti: buď můžeme papričky spolu s česnekem, koriandrem a citronovou trávou nasekat, nebo rozmixovat. Pokrájené kuřecí maso zprudka opečeme ve woku spolu s rybí a ústřicovou omáčkou, posléze přidáme nasekané koření a kokosové mléko. Teď přijde na řadu rýže, kterou lehce provaříme ve vzniklé směsi, a nakonec přidáme orestované lusky, zamícháme a hotovo. Ještě je dobré ochutnat, zda je rýže dost slaná, pálivá atd., můžete si samozřejmě upravit množství dle chuti.

Originál jsem jedla z bambusových mističek, ale myslím, že naservírovat si může každý dle libosti a vkusu. 

Předchozí recept na sušenky naleznete zde.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt