"Jsou to nezdaněné peníze navíc," řekl Milan Šubrt z liberecké pobočky Asociace samostatných odborů, která v kraji reprezentuje 8000 zaměstnanců 60 podniků.
Připlácení na stravenky volí podle Šubrta jako způsob příspěvku na jídlo zhruba třetina zaměstnavatelů.
"Je to pro ně dražší, protože zatímco na obědy do závodních jídelen chodí většinou sotva polovina pracovníků, stravenky chtějí všichni," vysvětlil Šubrt.
Přesto podle něj podniků, která dávají pracovníkům stravenky, přibývá. Důvodem je i zpřísnění hygienických norem pro kuchyně a jídelny a také časté stížnosti na kvalitu jídel.
"To byl třeba důvod, proč na systém stravenek přešel hrádecký Metzeler nebo firma Benteler," řekl Šubrt.
Naopak poměrně dobré zkušenosti mají se závodním stravováním ve firmě Johnson Controls ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.
"Obědy zajišťuje společnost JC, která do Stráže vozí už hotová jídla," řekl dnes mluvčí společnosti Miloš Němeček.
Zaměstnanci si podle něj mohou vybrat ze čtyř jídel, přičemž za oběd v hodnotě 66 korun platí jen 17 Kč. Zbytek nákladů hradí firma.
"Měsíčně stojí podnik stravování zhruba 330.000 korun," řekl Němeček a dodal, že na obědy chodí zhruba polovina ze 700 pracovníků podniku.
Přes polovina zaměstnanců využívá závodního stravování v liberecké společnosti Peguform. Za oběd platí jen devět korun. Za stejnou cenu si noční směna může koupit zmrazené porce jídla a ohřát si je v mikrovlnné troubě.
"V jídelně je na výběr pět jídel a u mražených jsou většinou v nabídce tři až čtyři jídla," řekl personální ředitel Zdeněk Netřebský.
Kolik firmu stravování zaměstnanců stojí, však sdělit nechtěl. Jídelnu ve vlastním areálu má i firma Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě na Liberecku.
"Areál je příliš daleko od města, aby mohli pracovníci na obědy chodit jinam," řekl personální ředitel Dan Brožek.
Jídlo v ceně 40 korun hradí podle něj rovným dílem zaměstnanec a zaměstnavatel. I v Grupo Antolin chodí na obědy zhruba polovina pracovníků podniku.