- Jak se Ti líbí typické české kulturní prostředí venkovského pohostins
tví?
Řekl bych, že je rozhodně zajímavé. U nás moc do hospod nechodíme, když, tak spíše na jídlo. S alkoholem je to tak, že stát si hlídá jeho prodej prostřednictvím licencovaných podniků, ve kterých se navíc přiráží sto procent.
Tak to není na žádné velké vysedávání.
To rozhodně. Tady lidi sedí dlouho do večera, pijí, baví se, přou… je zajímavé je sledovat.
A co vaši studenti, ti asi nemají moc zkušeností s alkoholem.
Nejsou zvyklí pít tak, jako u vás, takže pobyt zde je pro ně i po téhle stránce zkušeností.
A nemáš z toho trochu strach?
Strach ne. Jak říkám, je to pro ně zkušenost, maximálně jim bude špatně.
Když myslíš. Ale trochu jinak, přijel jsi zrovna v čase, kdy proběhla první historická stávka učitelů v naší republice. Jsi také učitel. Stávkují někdy učitelé v Norsku?
Ale jo, naposledy asi před třemi lety.
To se mi zdá zvláštní, měl jsem pocit, že školství je u vás v pohodě.
To není asi nikde. Mně hlavně vadí, že politici o něm hodně mluví, jak je důležité pro budoucnost, ale nikdo z nich vlastně do něj nevidí a nemá chuť vidět. Je to takové politicky otřepané téma. Stejně jako zdravotnictví, ekologie…jde jen o řeči, chybí vůle ke konání…
Takže jako kantor jsi nespokojen?
To ne, plat mám slušný jako většina kantorů u nás, mám pouze obavy o budoucí podobu vzdělávání.
Myslím, že ti rozumím. Doba se mění rychleji než stačí vůbec školství vnímat. Teď ale vedeme takový pěkný hospodský rozhovor na úrovni lidových filozofů. Dáme ještě pivo a probereme další věci.
Fajn. A ještě becherovku, jo?