Od 1. července totiž vstoupila v platnost vyhláška, podle níž musí výrobci potravin dodržovat hygienické normy EU. "Budeme se specializovat na zpracování masa a produkci masných výrobků," řekl ředitel společnosti Jan András.
Modernizaci se však Masný průmysl ani tak nevyhne, vynaloží na ni zhruba deset milionů korun. Výrobní linka musí do konce letošního roku splňovat normy Evropské unie, jinak by firma musela své podnikání ukončit.
Masný průmysl Česká Lípa má vlastní chov prasat. Porážku nyní pro podnik zajišťuje společnost Váša Mimoň, která uvedla od 1. dubna 2003 do provozu modernizovanou porážkovou linku pro vepře. Společnost Váša dá letos do moderních technologií, které splní hygienické normy, několik desítek milionů korun. Měsíčně se v Mimoni poráží kolem 1000 vepřů a až 400 kusů skotu.
Podle Vítězslava Kverky z Regionální agrární rady Libereckého kraje musí rekonstrukcemi a modernizací před vstupem do Evropské unie projít většina zpracovatelských podniků, jejichž provozy nesplňují hygienické normy unie. Mlékárny, mlýny, pekárny i jatka v kraji budou podle odhadů na modernizaci potřebovat téměř 640 milionů korun, z toho zhruba 200 milionů je třeba na moderní technologie, opravy a hygienické úpravy masen a jatek.