Dnes je 23. 11. 2024
svátek má Klement

Michaela Landová: Škroupovo náměstí by mohlo rozkvést a vonět

Co se Vám vybaví, když se řekne „Škroupák“? DDM Libertin a bývalé sídlo městské policie? To zdaleka není vše, Škroupovo náměstí v České Lípě totiž začalo žít.

Na tomto náměstí, občas zvaném i Tržní, najdete kromě pravidelných čtvrtečních trhů i další lákadla, v posledním roce zde totiž došlo k několika změnám, které byste neměli přehlédnout. Během roku a pár měsíců zde vznikly dvě kavárny a obchod s italskými pochutinami změnil majitele, což s sebou přineslo změnu názvu a interiéru, ale i rozšíření nabídky zde připravovaných delikates. Najdete zde to nejluxusnější z celé Evropy pro vaše chuťové buňky, od čerstvých italských sýrů a uzenin, přes francouzské paštiky, koření z Mallorky a belgické čokolády až po čerstvou pizzu či panini. Přečtěte si rozhovor s Michaelou Landovou, majitelkou Appetita.

Kdy jste nynější Appetito převzala? A čím si vás obchod získal?

Obchod jsem převzala letos v únoru. Měsíc jsem věnovala rekonstrukci, změně designu, názvu, receptur a sortimentu zboží. A v březnu bylo otevřeno. Zaujalo mě místo i samotný dům, Škroupovo náměstí má obrovský potenciál, mohlo by rozkvést a vonět. Fakt, že je obchod po rekonstrukci, rozhodně neznamená, že je to vše. Kromě letos otevřené předzahrádky plánujeme v příštím roce otevřít i klasickou zahrádku. Právě zahrádka byla klíčem k tomuto projektu, ta mne učarovala a přesvědčila, že toto je místo, kde se dá prožít „kousek Itálie“, kde je absolutní klid v srdci města.

Českolipskému zákazníkovi musíte věřit, když jste svou energii nasměrovala právě touto cestou. Na koho cílíte?

Pro mě je Appetito kout se směsí vůní a chutí, kde se cítím dobře. A to samé chci nabídnout i zákazníkům. Chci, aby k nám lidé chodili rádi. To, co můžeme lidem nabídnout, není jen kvalitní zboží (to si koneckonců můžou koupit přes internet), ale také služba navíc, vjemový zážitek. Přijdete k nám, vidíte datum spotřeby, můžete ochutnat, cítit. My jsme záruka. Největší potenciál vidím v dárkových balíčkách. Protože láska prochází žaludkem, což je pravda, se kterou se denně setkávám. Ať už chcete udělat radost kamarádům k Vánocům, příteli nebo třeba bratrovi k narozeninám... To jsou všechno maličkosti z mozaiky.

 

Co se od února v Appetitu změnilo?

Po rekonstrukci interiéru následovala i rekonstrukce nabídky, rosteme se zákazníkem. Ale už teď jsem hrdá na naši pizzu či ciabattu a panini. S originálními recepty a kvalitními, vhodně vybranými surovinami nejen na výrobu těsta, ale i příloh, jsme se docela natrápili. Přijďte ochutnat!

A jak se vyvíjí zákazník? Lze vůbec za těch pár měsíců vypozorovat nějakou změnu?

U zákazníku je určitě vidět vývoj, ale prodej je stále ztrátový, což je způsobeno i mým požadavkem čerstvosti. Nabídku rozšiřujeme postupně, nelze projít jakýmsi prvotním třeskem a pak být smutná z toho, že nikdo nepřišel. Myslím, že lidé v Lípě mají zájem, jen je třeba je vhodně oslovit. Obchod tak roste společně s nimi. Aktuálně zde pracuje celkem pět lidí, takže je třeba posunout Appetito dál, aby se mohlo rozšířit nejen o zahrádku, ale samozřejmě i o nabídku, která zas přiláká nové zákazníky. Vše je propojené.

Co zákazníkům nabízíte? A podle čeho vybíráte sortiment zboží?

Zákazníkům nabízím příběh. Přesně vím, co jim nabízím a co za tím konkrétním zbožím je. Například teď máme koření z Mallorky, kam jezdím už léta. Letos mě zaujalo neobvyklé koření, tak jsem našla místního výrobce a koření po domluvě přivezla k nám. Jsme jediní v naší republice, kdo má toto v prodeji. A vím o něm vše. Nebo další příklad: na jedné z mých cest Rumunskem jsem ochutnala tamější černé lanýže. Hádejte, jaká novinka přibude do naší nabídky? :) Potřebovala jsem vidět kdo mi to prodává, kdo na to sahá, jak to voní, jak se to vyrábí. Podle toho si vybírám. Snažím se, aby v Appetitu bylo to, co sama vyzkouším a s čím jsem spokojená. A vše, co v Appetitu vyrábíme, je samozřejmě také z vyzkoušených originálních ingrediencí. Ať už je to výše zmíněná pizza, ciabatty, vafle, taštičky se sezónním ovocem, ochucená másla či mozzarella s rajčaty. Na sladké se ale specializovat nebudeme – od toho je tady Florian café. :)

Takováhle spolupráce mezi blízkými podniky není úplně běžná.

Cílem je, aby měl Škroupák smysl. Zkusím vám popsat mou ideu – představte si, že kromě kavárny, rybárny a Appetita by zde bylo i ovoce a zelenina a třeba i řezník... Zkrátka mnoho specializovaných obchůdků, jako protiváha k nákupním střediskům. Mně osobně vadí velké košíky, fronty u pokladny, nejméně kvalitní výrobky ve výši očí apod. Nebaví mě hrát jejich hru, nechci to podporovat. Ráda bych, aby náměstíčko do budoucna poskytlo komfort zákazníkům se stejným přístupem. Představa, že by ubylo parkovacích míst, místo nich přibyly prolézačky pro děti, je lákavá. Moc bych si přála, aby to tady byla oáza klidu.

Díky za váš čas a přejeme mnoho spokojených zákazníků a nápadů. 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Komentáře

Re: Michaela Landová: Škroupovo náměstí by mohlo rozkvést a ...

Vypadá to velice lákavě. Přemýšlím, že se v krámku zastavím. A dobrý nápad je i s tím oživením Škroupáku malými obchůdky. Držím palce, aby se to povedlo.

Nahoru