Dnes je 03. 10. 2024
svátek má Bohumil

Zlatou popelnici má Turnov, jubilejní tisící kontejner Nový Bor

Archiv

Zvítězilo a loňský titul obhájilo město Turnov před Železným Brodem a Novým Borem.


„Potěšitelné je, že letos jsme dosáhli významného pokroku například v průměrné výtěžnosti tříděného sběru. Ta se zvýšila na 33,69 kg/os/rok, což je nárůst o 33%. Toto číslo představuje roční nárůst o 8,29 kg/os/rok oproti roku 2005, kdy se vytřídilo 25,4 kg/os/rok,“ uvedl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky.


"Navíc Liberecký kraj ve výtěžnosti tříděného odpadu obsadil 3. místo v České republice a celostátně vykazuje stabilně nejdynamičtější meziroční výsledky,“ dodal s tím, že vyhodnocovány jsou všechny obce a města v kraji, které třídí odpad, a je jich přes dvě stovky. Zatímco vloni v „nultém“ ročníku soutěže uspěla jen jedna menší obec do 2 tisíc obyvatel, letos se do finálové desítky probojovala hned pětice - Albrechtice v J. H, Kořenov, Prysk, Horní Branná a Josefův Důl.


"Rozdíly mezi obcemi byly tak malé, že se někteří finalisté o umístění dělili,“ podotkl předseda poroty Martin Lochovský.


Desátý Kořenov, devátá Horní Branná zazářily výtěžností tříděného sběru, zejména skla, na osmém místě si dělily pozici Hrádek n. N. a Josefův Důl a na 4. – 6. místo se stejným počtem bodů se „tísnily“ Jilemnice, Prysk a štika soutěže - Albrechtice v Jizerských horách.


„Nový Bor zabodoval na 3. místě novinkami, například doplnil nabídku o pytlový sběr. Železný Brod nasadil do boje velkorozměrné pytle a spolupráci se školami a Turnov opět rozšířil sběrné dvory,“ charakterizoval důvody pořadí na prvních třech místech Radim Zika.


„Starostům a dalším představitelům našich obcí a měst děkujeme za přístup a práci v této problematice. Věřím, že v příštím, již 2. ročníku Zlaté popelnice dojde k dalším pozitivním změnám v postojích občanů měst a obcí Libereckého kraje, které přispějí ke zlepšování situace v nakládání s odpady, a zapojí se stále více lidí,“ dodal náměstek hejtmana, který na závěr programu předal do užívání jubilejní tisící kontejner vylosovanému městu Nový Bor.


„Zřejmě jej předáme do některého Domova důchodců našim seniorům,“ prozradila místostarostka města Stanislava Silná.


Na horském kole za SMS soutěž odjela Anna Zimovčáková z Liberce.


„V tomto ročníku, jehož pravidla už jsou zveřejněna na naší krajské webové stránce www.kraj-lbc.cz, chceme vždy po čtvrt roce zveřejňovat průběžné pořadí, abychom mohli soutěžící ještě soutěžící trochu hecovat,“ upozornil v závěru setkání náměstek hejtmana.