Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zájem o práci postižených z českolipského centra roste

Archiv

Firmy a také města či obce služeb centra stále častěji využívají jako takzvaného náhradního plnění, řekl dnes mluvčí centra Milan Černík.


 Podle zákona musí ve firmách a organizacích s více než 25 pracovníky tvořit nejméně čtyři procenta zaměstnanců postižení. Když počty nedodrží, mají nakupovat výrobky handicapovaných. Pokud nedodrží ani tuto podmínku, musí takový podnik či organizace státu zaplatit 2,5 průměrné mzdy za každé neposkytnuté místo. Například Krajský úřad v Liberci tak musel v roce 2005 do státní pokladny odvést více než 327.000 korun. Tvorbu internetových prezentací či správu stránek nabízí českolipské centrum v rámci projektu Integrace, díky kterému našlo v minulém roce uplatnění zhruba 40 těžce postižených lidí.


"Nezaměřujeme se přitom jen na postižené z Českolipska, ale pomáháme v rámci celé České republiky," řekl Černík.


Postiženým je podle něho centrum schopno zajistit proškolení a také pomoci s vybudováním domácího počítačového pracoviště. do konce letošního roku chce centrum vytvořit dalších deset míst. V České Lípě dnes 1. Integrační centrum otevřelo novou počítačovou učebnu, která pomůže při rekvalifikaci postižených.


"Na její vybavení přispěla mimo jiné i českolipská radnice a firmy Grisoft a Revok, a především nadace Charta 77 z projektu Počítače proti Bariérám," poznamenal Černík.


Učebna bude sloužit k výuce, v příštích týdnech by tam měl začít další projekt "Mám praxi".


V rámci projektu by mělo absolvovat 30 až 40 postižených roční kurz práce na počítači, který jim zároveň poskytne dostatečnou praxi, aby pak měli větší šanci najít uplatnění na trhu práce. Jen na Českolipsku je nyní bez práce 848 lidí s postižením, což představuje 19 procent všech nezaměstnaných v regionu. To je v rámci Libereckého kraje největší podíl. 


Při hledání uplatnění je však pro tyto lidi ještě větším handicapem často nedostatečné vzdělání. Nabídka práce pro postižené je podle Jelínkové omezená, a to i přesto, že úřad přispívá na provoz 12 chráněných dílen se zhruba 300 pracovními místy. Práce na počítači je podle Černíka pro řadu postižených jednou z mála cest jak se vrátit do života. Právě na to se 1. Integrační centrum zaměřuje už od roku 2003. V České Lípě vybudovalo chráněnou dílnu, kde zaměstnává desítku postižených, ostatní většinou pracují doma.


"Zaměstnáváme i těžce tělesně postižené, ale třeba také nevidomé pracovníky," dodal Černík.


V areálu firmy je také internetová kavárna.