Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Z fary bude spolkový dům

Archiv

Rekonstrukce jednopatrového domu z 15. století, který využívala sovětská armády a po jejím odchodu jen chátral, bude stát 17 milionů korun. Evropské fondy na ni dají 80 procent nákladů, zbytek uhradí obec z vlastních zdrojů.


"Musíme si vzít úvěr, protože peníze z unie dostaneme až po dokončení stavby. To je plánováno na leden 2007," dodal Šolc.


O římskokatolickou faru usilovala obec s 1400 obyvateli několik let. Zanedbaný objekt nakonec se jí nakonec podařilo získat za 75.000 korun. Projektová studie je hotová.


"Po Novém roce vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele díla," uvedl Šolc.


Ve spolkovém domě budou podle něj kanceláře, klubovny a zasedací sál asi pro 50 lidí. Sídlit v něm bude i neziskové sdružení LAG Podralsko, které se zabývá přípravou regionálních projektů pro unii a projektů Leader ČR na podporu rozvoje venkova.


V Libereckém kraji je zatím realizován jen jediný podobný projekt, který je postaven na spolupráci města s několika neziskovými organizacemi, a to v Jablonci nad Nisou. Na spolkový dům se tam přeměňuje také za podpory EU zrušená základní škola ve Floriánové ulici. Podle jabloneckého místostarosty Radovana Loudy přijde přestavba na 22 milionů korun, přičemž město financuje ze svého rozpočtu jen 12,5 procenta nákladů. Dům začne sloužit neziskovým organizacím, menšinám a handicapovaným ve druhém čtvrtletí příštího roku.


Obě města vyřeší stavbou spolkových domů shodný problém. Uspokojí neziskové spolky, které chtěly od úřadu prostory pro své aktivity, a přitom za ně moc neplatit.