Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Výletní areál Pěnčín

Archiv

Dostupná je  autem či autobusem. Už příjezd do Pěnčína je turisticky zajímavý - nabízí daleké výhledy na Jizerské hory či Český ráj s Troskami v dálce.
V místech, kde kdysi stávala sklářská huť a později zemědělský závod na chov skotu, je v současnosti výletní areál, kde se můžeme dozvědět dost o práci se s sklem i chovu dobytka - především však koz.
Prohlídka zpravidla začíná v manufaktuře na výrobu skleněných perliček - mačkárna, šitlovna, rumplovna. Člověk si řekne, že jsou horší způsoby, jak vydělávat peníze. Výsledek je sice pěkný, ale práce jsou hodně jednotvárné. Pokud si chceme odnést suvenýr, můžeme se v mezičase zastavit v podnikové prodejně a nakoupit si korálky třeba na kila. Prodejna slouží i jako informační centrum.






Pokračování zajistí prohlídka ustájených zvířat, zejména plemenných kozlíků s originálními jmény, kino, kde se dozvíme vše potřebné o zpracování kozího mléka, a nakonec... opět prodejna, tentokrát s pochoutkami v podobě kozích sýrů a klobásek.






Máme-li utrácecí náladu a toužíme-li po pohodlném výletění, určitě se necháme nalákat do vyhlídkového vláčku. Vyveze nás až k rozhledně na Černé studnici (870 m. n. m.). Cestou zpět se staví u kostela sv. Josefa, morového sloupu a Kittlova domu. Za dvě hodiny jsme opět v Pěnčíně. Doporučuji občerstvení v restauraci U Brusírny. Kromě běžných jídel můžeme ochutnat třeba kůzlečí maso. Rychlé občerstvení obstará posezení U Husy.





Je to dnes tak trochu snobský výlet, ale proč ho sobě i dětem občas nedopřát.