Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Vražda z Kamenického Šenova stále nemá rozuzlení

Archiv

Podle spisu usmrtil Hajný loni rodiče své přítelkyně. Údery mačetou směřovaly převážně na jejich hlavy. Hajný zaútočil v osudnou neděli 17. února 2008 i na bratra své dívky a zranil ho.


Osmadvacetiletý Hajný tvrdí, že manžele nezavraždil. V domě je prý už našel mrtvé. Důležitým svědkem je bratr Hajného dívky. Při dnešním procesu ale nevypovídal, nedostavil se stejně jako jeho osmnáctiletá sestra. Předvolání ke Krajskému soudu v Liberci ale oba obdrželi. Hlavní líčení pokračuje v úterý. Předsedkyně senátu však rozsudek pravděpodobně nevynese, chybí jí především výpovědi dětí usmrcených manželů.


Z obžaloby vyplývá, že proti Hajnému existují i jiné důkazy než svědectví syna zavražděných manželů. Ve znaleckých posudcích na Hajného se vyskytuje termín "chladná agrese". Advokát obžalovaného však požaduje nové znalecké posudky. Hajného hodnotí jeho kamarádi jako klidného, neagresivního a veselého člověka. Nikdy by prý nespáchal tak surový zločin. Podle obhájce chyběl Hajnému pro vraždu motiv. Rodiče však prý své dceři vyčítali, že s mužem chodí.


Otec Hajného přítelkyně zemřel na místě, jeho žena koncem března března v nemocnici. Vražednou zbraň policisté nenašli. Do rodinného domu svých obětí vnikl pachatel oknem.


Dvojnásobná vražda se v Libereckém kraji stala také v roce 2001. Karel Porcal kvůli sousedským sporům zastřelil v afektu osmdesátiletou ženu a jejího čtyřiapadesátiletého syna. Pokusil se zabít i otce rodiny, ale došly mu náboje. U Krajského soudu v Liberci dostal 13 let vězení. Tragédie se stala v obci Zásada na Jablonecku.


V dubnu 2000 zastřelil v Jablonci nad Nisou své dvě dospělé dcery Leoš Tvrzník. Předtím vyhrožoval své manželce, že zemře, pokud se s ním nechá rozvést. Ženě se ale podařilo z bytu uprchnout. Tvrzník měl přítelkyni, která s ním byla těhotná. Přesto ji ztloukl. Krajský soud v Liberci ho poslal za dvojnásobnou vraždu do vězení na 24 let.