Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Vojtěch Kotek přijede do Jiráskova divadla

Archiv

„Vojtěch Kotek je patrně nejvýraznějším talentem současné mladé herecké generace. Nedávno oslavil teprve osmnácté narozeniny a v jeho filmografii jsou role, na které jiní herci čekají celou svou kariéru. Je nesmírně dobře, že hraje i divadlo,“ chválí Jarek Hylebrant, umělecký manažer Jiráskova divadla.


Získat takovéto představení, ve kterém vystoupí pracovně vytížený mladý herec bez alternace, vyžaduje dlouhá jednání.


„O Motýly jsme stáli už od jejich zkoušek a to, že hru můžeme uvést, považuji za velké štěstí rozsahu půl roku. Chceme do divadla přilákat i mladé publikum a Vojtěch Kotek je značkou. Nezáleží na tom, zdali u jeho osoby omdlévají dívky, ale především je to herec, který představení odvede precizně a důvěryhodně.“


Komediální příběh o nevidomém chlapci, který se pere s životem a láskou po svém, se podařilo získat v brilantní sestavě: dále totiž hrají Klára Jandová, Valérie Zawadská a Richard Trsťan.


Autorem hry je Leonard Gershe, jehož jméno není v Čechách příliš známé. Ale neprávem! Jeho Motýli se objevili na repertoáru několika českých divadel a později i soukromých hereckých společností. Talentovaný Američan se prosadil coby dramatik, scénárista, skladatel, vystupoval jako host různých televizních pořadů.


"Je to příběh plný bystrých a vtipných dialogů mezi oběma protagonisty a taky starostlivou maminkou," slibuje Milan Školník, umělecký manažer AP- Prosper Praha, která představení produkuje.


"Mám zkušenosti v divadle, ale byly to vždy malé role," říká herec, představitel současného hitu Rafťáci.


"Vím, že je tato role těžká, ale mě to motivuje, snažím se vyhledávat těžké věci," dodává Kotek. Svéráznou Jill si zahraje Klára Jandová.


"Jsem velmi ráda, že tato nabídka přišla, hraji zde úplně jinou roli, než jsou diváci zvyklí," míní Jandová.


"Je zajímavé, že tuto roli alternují úplně dvě odlišné herečky, ale do Jiráskova divadla přijede Klára Jandová," říká režisér a šéf agentury Alexej Pyško, jenž se s touto hrou setkal osobně v 90. letech, kdy ztvárnil postavu Dona. Podle něj je hra Motýli záležitostí velmi hlubokou a citlivou.