Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Vlastní lékárna pomůže vylepšit rozpočet českolipské nemocnice

Archiv

Do úprav a vybavení lékárny investovala 2,5 milionu korun, už v prvním roce provozu se investice vrátila. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


"Předpokládali jsme, že se nám tato investice vrátí za rok a půl až dva, hrubý zisk v loňském roce ale dosáhl 3,5 milionu, takže se zaplatila už v prvním roce," řekl ČTK ředitel nemocnice Miroslav Vacek. Od letošního roku tak už budou zisky z lékárny vylepšovat rozpočet nemocnice.


 Zařízení to bude podle Vacka potřebovat. Jen letošní růst mezd si vyžádá zhruba 25 milionů korun. Jen polovinu těchto nákladů pokryje zvýšení výnosů od pojišťoven, zbytek bude muset zařízení najít ve vlastních zdrojích.


 Nemocnice v České Lípě je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení se 430 akutními lůžky slouží pro spádovou oblast, ve které žije téměř 110.000 obyvatel. V nemocnici pracuje asi 900 zaměstnanců, přibližně 100 z nich jsou lékaři. Zařízení hospodařilo loni s obratem kolem 550 milionů korun. A přestože jeho hospodaření vykazovalo ještě v polovině loňského roku ztrátu kolem šesti až osmi milionů korun, nakonec skončilo s téměř půlmilionovým ziskem. A to především díky důsledným úsporám.