Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Vichřice v Libereckém kraji poškodila i hrady a zámky

Archiv

Větrná kalamita postihla také další hrady a zámky v Libereckém kraji. Největší škoda vznikla na zchátralém hospodářském dvoře u zámku v Zákupech na Českolipsku. ČTK to dnes řekl ředitel Památkového ústavu v Libereckém kraji Miloš Kadlec.


"Hospodářský dvůr v Zákupech jsme převzali asi před třemi lety v havarijním stavu. Vichřice z něj odnesla část střechy a zhroutily se krovy. Škoda dosáhla asi jeden a půl milionu korun," uvedl Kadlec.


V zámeckém parku na Sychrově se vyvrátily nebo popraskaly především smrky a túje. Vichřici ale padl za oběť i vzácný buk dubolistý nebo javor. Přibližně tři čtvrtiny stromů se zřítily u Čínského jezírka. Soudní znalec přijde zjišťovat škody na Sychrov ve středu. Na zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí odnesla vichřice tašky a hřebenáče a napáchala škodu zhruba 15.000 korun.


Na Bezdězu shodil vítr 14 břidlicových šablon z krytiny na vnitřní pokladně a na krytém schodišti. Škoda se pohybuje kolem 5000 korun. Na turnovském zámku Hrubý Rohozec spadlo ve vichřici pět vzrostlých stromů v parku, čtyři stromy se zřítily také u frýdlantského hradu. Trosky nehlásily žádné škody.


V Libereckém kraji stojí i jiné než státní hrady a zámky. Z turnovského městského hradu Valdštejn odletělo ze střechy asi 20 tašek. Kolem soukromého hradu Houska na Českolipsku vítr ničil stromy, památce ale neublížil. Bez úhony vyvázl také hrad Frýdštejn na Jablonecku. Patří stejnojmenné obci.