Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Veterinář odmítl kvůli sporům s policií ošetřit umírajícího psa

Archiv

Veterinář Stanislav Daníček nepomohl těžce zraněnému německému ovčákovi, kterého v České Lípě srazilo auto. O ošetření umírajícího zvířete požádala Daníčka městská policie. Zvěrolékař strážníkům odpověděl, že mu před měsícem odtáhli vozidlo, a tak nepřijede a bude to 1:1. Píše o tom dnešní Právo.


"Takhle jsem to řekl. Ale samozřejmě v nadsázce. Měl jsem plnou ordinaci," řekl Právu Daníček. Městská policie se pokoušela sehnat jiného veterináře, neuspěla však, a pes po půlhodinových útrapách zahynul.


Daníček v Právu uvádí, že mu městská policie před Vánocemi odtáhla v České Lípě neoprávněně služební auto s veterinářským označením. "Stál jsem tehdy v úrovni křižovatky, ale provozu jsem nebránil. Proč bych teď měl projevovat dobrou vůli?" prohlásil Daníček.


Podle Daníčka pracuje v České Lípě osm praktických veterinářů a ke zraněnému psovi nechtěl přijet žádný. "Vymluvili se na zaneprázdnění nebo na nemoci. Já si jen neodpustil poznámku," konstatoval Daníček.


Zástupce ředitele městské policie Antonín Doležal si na Daníčka stěžoval na Krajské veterinární správě (KVS) v Liberci. Veterinářovo chování označil za hyenismus a naprosté profesionální selhání. "Zvíře za nic nemohlo," vysvětlil Doležal.


Zástupce ředitele KVS Miroslav Kurfürst považuje Daníčka za skvělého odborníka a domnívá se, že šlo o náhodný zkrat. "Něco podobného jsme u nás zatím neřešili," dodal Kurfürst. KVS případ vyřeší do dvou týdnů. Daníčkovi hrozí peněžitý trest a důtka. Případem se bude zabývat rovněž Komora veterinárních lékařů České republiky.