Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Věřící se zasloužili o záchranu kostela v Arnultovicích

Archiv

Farářka Církve československé husitské Eliška Raymanová dnes řekla, že náklady na jeho obnovu dosáhly 700.000 korun. Kostel u hřbitova bude slavnostně vysvěcen 8. května a potom začne sloužit k ekumenickým bohoslužbám a společenským událostem.


Podle Raymanové pochází kostel z roku 1888, nejprve byl ekumenický, potom starokatolický. Poslední obřady něm byly v roce 1976. Posledních 30 let jen chátral. V roce 2006 jej získala náboženská obec Nový Bor darem od města.


Oprava trvala sedm měsíců, řadu prací zvládli věřící svépomocí. Přestože kostel nepatří mezi chráněné památky, opravili řemeslníci interiér citlivě, aby korespondoval s původní modlitebnou. „Střešní krytina sice zůstala původní, ale museli jsme vyměnit část krovů, nechali jsme udělat dřevěné ochozy a dřevěné kazetové stropy. Všechna okna jsou zrestaurovaná do původního stavu a technologií, která se používala na konci 19. století," podotkla Raymanová.


V hlavní kostelní lodi se budou konat bohoslužby Československé husitské církve a Českobratrské církve evangelické. Sloužit bude i jako koncertní sál. Levou část kostela budou využívat věřící jako modlitebnu, klubovnu a přednáškovou místnost. Farářka předpokládá, že se v kapli budou odehrávat křty, svatby i pohřby. Smuteční obřady budou zdarma.