Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Velký Bratr i v Novém Boru

Archiv

V Novém Boru je celkem šest kamerových bodů, jež byly vybudovány ve dvou etapách. První etapa proběhla v roce 2002 a druhá v roce 2003.


Zatímco Česká Lípa v současnosti kamerový systém více méně zrekonstruovala, v Novém Boru budovali systém úplně nový. Liší se rovněž rozvody - v České Lípě jsou kabelové, což v Boru nebylo povoleno, a tak je obraz z kamer přenášen bezdrátově, což je nejdražší možná forma přenosu. Systém je vybudovaný stejnou firmou, takže se i podle sdělení městských strážníků podstatně neliší od toho českolipského. Například je ho možné obsluhovat také ze služebny Policie ČR.


Obě dvě etapy byly financovány převážně z prostředků na prevenci kriminality Ministerstva vnitra. Dotace dosáhly výše 2 553 136,- Kč. Podíl města byl  1 076 988,- Kč.


V I. etapě byly kamery umístěny na náměstí Míru a v ulici Bedřicha Egermanna. Po instalaci tří kamer se přesunula trestná činnost na jiná místa, převážně na sídliště. Na náměstí Míru se úplně přestala ztrácet auta. Před instalací kamerového systému byly kráděže téměř pravidlem.


V roce 2003 došlo k vybudování II. etapy kamerového systému. Tato je v provozu od  prosince 2003. Kamery jsou umístěny na sídlištích Rumburských hrdinů, ve Svojsíkově ulici a u sportovních zařízení. Po instalaci těchto kamer klesla  trestná činnost od 1. ledna 2004 do 10. února 2004 oproti roku 2003 téměř o padesát procent.


Kamerový systém pomohl k objasnění  několika závažných trestných činů, například přepadení, krádeže vozidla, loupežného přepadení. Různé přestupky zjištěné kamerovým systémem jsou každodenní praxí.


V letošním roce by v Novém Boru chtěli vybudovat třetí, závěrečnou etapu. Vše záležít na obdržení dotace z prevence kriminality.