Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Vedro vyhnalo lidi k vodě

Archiv

K osvěžení byla ale dobrá každá vodní plocha, ke koupání tak lidé využívali i požární nádrže v menších městech a obcích.


"V sobotu jsme byli na kole, dnes už se nám ale v tom vedru nechtělo, a tak jsme sbalili děti a vyrazili na přehradu," řekla dnes  mladá žena v Jablonci nad Nisou.


Zejména u Máchova jezera si dnes počasí pochvalovali.


"Už v sobotu přišly stovky lidí, dnes jsou také pláže pěkně zaplněné, jen kdyby to chtělo vydržet," řekl dnes Luděk Téra ze společnosti Regio Máchova kraje, které pláže a kempy u Máchova jezera provozuje. Spokojeni dnes byli i návštěvníci.


"Měla jsem strach, že jezero bude studené, přece jen je teprve květen. Byla jsem ale příjemně překvapena a navíc až na ten pyl je voda čistá," řekla  jedna z návštěvnic.


Podle Téry má voda v jezeře v horních vrstvách kolem 25 stupňů a na rozdíl od loňského roku zatím nejsou problémy s toxickými sinicemi. Před rokem poznamenaly prakticky celou letní sezonu kolem jezera. Kvůli jejich přemnožení už na začátku prázdnin zakázali hygienici v Máchově jezeře koupání.


"Doufáme, že letos se nám to vyhne. Dalšímu znečišťování by měla zabránit vybudovaná hrázka a v příštím týdnu sem přijedou experti s látkou, která by měla pomoci sinice omezit," řekl Téra.


Zatímco provozovatelům pláží a stánků s občerstvením přinášejí tropické teploty vysoké tržby, zdravotníkům záchranné služby přidělávají vrásky na čele. Už třetí den se posádky prakticky nezastaví, ošetřily už stovky lidí.


"Kolapsových stavů není tolik, vysoké teploty ale komplikují především stav kardiaků a straších lidí, často si stěžují na dušnost a bolesti na prsou," řekla dnes  mluvčí liberecké záchranné služby Kristýna Fejfarová.