Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Vedra budou asi ještě týden, sucho se tak nadále zhorší

Archiv

Dále se tak bude prohlubovat extrémní sucho a ruku v ruce s tím se bude zvyšovat i nebezpečí lesních požárů.


Hasiči o víkendu zasahovali na řadě míst, nevážnější je situace v Národním parku České Švýcarsko, kde s požárem lesa bojují od sobotního večera. V neděli k 15:00 naměřili meteorologové v pražském Klementinu 29,8 stupně Celsia, řekl ČTK meteorolog z pražských Komořan. Odpoledne se teplota ještě může zvýšit, ale rekord pro tento den, který činí 34 stupňů, odolá.


V sobotu teploty na některých místech rekordní hodnoty překročily. Například v Olomouci naměřili 34 stupňů Celsia, nejvíce od roku 1934. V Klementinu v sobotu naměřili 33,5 stupně. Nejvyšší zjištěná hodnota pro tento den je o 1,5 stupně vyšší. Nejtepleji bylo v sobotu v Kopistech na Litoměřicku - 35,7 stupně. Od západu a jihu  do Česka přicházejí bouřky. V pondělí by se mohly vyskytovat na Moravě a ve Slezsku. Přeháňky, které je doprovázejí, jsou však pouze lokální a krátkodobé a na panujícím suchu mnoho nezmění. Intenzivní bouřku zažili v neděli ráno lidé na Domažlicku, kde spadlo 40 milimetrů vody.


Déle trvající déšť by pomohl zejména v Jetřichovicích na Děčínsku, kde hořel les pod Kavčí skálou v Národním parku České Švýcarsko. Na místo dorazilo 24 jednotek s více než třiceti auty, dva vrtulníky, letadlo a na pomoc přijeli hasiči ze sousedního Německa. Za poslední dva týdny je to osmý požár v parku. O omezení vstupu lidí do některých částí parku bude jeho správa jednat v pondělí. Lesní požár likvidovali hasiči o víkendu také u Deštného v Orlických horách či v Jizerských horách v oblasti Olivetské hory. Hasiči bojovali v sobotu také s požárem pole u Žitovlic na Nymbursku. Od jisker, které vylétly z výfuku kombajnu, se vznítily plevy. Důsledkem byl požár 28 hektarů obilí. Silnější vítr, který by výrazně zrychlil šíření lesních požárů, zatím meteorologové neočekávají. Rychlost větru se může zvýšit jen lokálně v bouřkách.


Hasiči doporučují lidem, aby kdekoli v přírodě nerozdělávali oheň, nekouřili a nepoužívali ani zapalovače, zápalky nebo přenosné vařiče. V pátek vyhlásily některé kraje opatření, která mají vzniku požárů zabránit. Kromě rozdělávání ohňů v lesích a jejich okolí, na loukách či polích lidé nesmí v těchto lokalitách také kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty a používat zábavnou pyrotechniku. Vysoké teploty přispěly k tomu, že v Krkonoších v minulých dnech roztály poslední zbytky sněhu na úbočí Studniční hory, na místě zvaném kvůli tvaru sněhového pole Mapa republiky. Loni tam zmizel až kolem 19. srpna.


Vedra sužují celou západní a střední Evropu. Nejvyšší teploty byly o víkendu naměřeny v Malaze na jihu Španělska, kde bylo 41,6 stupně Celsia. Problémy přidělává horko i v Rakousku, Maďarsku, Británii či Itálii.