Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Věc: Otevřený dopis hejtmanovi Libereckého kraje

Archiv

Vážený pane hejtmane,


obracíme se na Vás se stížností ve věci zadání zakázky na výrobu výpravné obrazové publikace Libereckým krajem, Hrady a zámky.


Na základě rozhodnutí Rady Libereckého kraje bude publikaci realizovat Kalendář Liberecka, spol. s r. o. (společníci dle obchodního rejstříku Tomáš Hasil a Pavel Michal). Jedná se již o třetí reprezentativní knihu v řadě, která byla zadána této firmě.


Na základě informací zveřejněných v MF Dnes ze dne 6. září 2005 protestujeme proti způsobu vybrání firmy. Je nám známo, že při nabídkové ceně 1 995 000 Kč (tj. částka těsně pod 2 mil. Kč) za zakázku, není krajský úřad povinen dle zákona vypsat veřejné výběrové řízení.


Podle našich výpočtů jsou náklady na výrobu zmíněné publikace ca 700 000–800 000 Kč + DPH 5 %. I při započtení zisku vybrané firmy, je jasně zřetelné, že Krajský úřad LK zaplatí za zmiňovanou publikaci minimálně dvojnásobnou cenu oproti nabídkám, které by byly skutečně konkurenční. Domníváme se však, že nabídková cena je ze strany dodavatele stanovena účelově tak, aby nabídka vyhověla svou výší způsobu zadání zakázky.


Ve výběrovém řízení z roku 2002 na vydání první reprezentativní publikace Libereckým krajem byly osloveny, kromě Kalendáře Liberecka, spol. s r. o., Liberec, firmy Jiří Bílek – Geoprint, Liberec, Agentura FACE, spol. s r. o., Praha, Petr Polda, Liberec, Ing. Petr Bíma, Liberec. Ani jedna z nich nemá ve své podnikatelské historii zkušenost s vydáváním výpravných obrazových publikací. Výjimku tvoří pouze pan Petr Polda, který vydal jedinou publikaci Hrádecko, krajina na Nise (pouze s černobílými ilustracemi).


Domníváme se proto, že firmy nesplňovaly kvalifikační kritéria pro takovou zakázku a jejich výběr byl stanoven účelově tak, aby byla vítězem výběrového řízení právě firma Kalendář Liberecka.


Je navíc prokazatelné, že minimálně tři z oslovených firem se společností Kalendář Liberecka úzce spolupracují (a některé i na uvedených publikacích) a nejedná se tedy o konkurenční firmy. V Libereckém kraji působí již řadu let několik nakladatelství, která splňují kvalitou, zkušeností a zaměřením na vydávání výpravných publikací všechny předpoklady pro dobrou realizaci takové zakázky.


Jsou to např. nakladatelství Květa Vinklátová – KNIHY 555, Roman Karpaš – nakladatelství RK, Jan Balda – nakladatelství BUK, Alena Beňadiková – nakladatelství VESTRI, Alena Radoušová – nakladatelství RA, Pavel Akrman – nakladatelství EPICENTRUM, Bohumil Jakoubě – nakladatelství JAKOUBĚ. Ani jedno z těchto nakladatelství nebylo Krajským úřadem ve výběrových řízeních na vydání výpravných publikací v minulosti osloveno.


Dalším argumentem proti zadání takové zakázky Kalendáři Liberecka je fakt, že v roce 2002 vydalo nakladatelství Květa Vinklátová – KNIHY 555 obrazovou publikaci Hrady a zámky Libereckého kraje autorů Vladimíra Brycha a Jana Rendka (odborní pracovníci Národního muzea v Praze). Koncepce, struktura, rozsah a technická specifikace téměř odpovídá zadání zakázky na publikaci požadované Krajským úřadem Libereckého kraje. Kniha je odbornou i laickou veřejností velmi dobře přijímána a také KÚ používal tuto publikaci pro svou reprezentaci a propagaci. Pokud by KÚ projevil zájem o dohodu s nakladatelstvím Knihy 555, mohla být tato publikace použita zcela nebo po úpravách a překladech (angličtina, němčina a polština) pro záměr KÚ, což by znamenalo významnou úsporu rozpočtu.


Vážený pane hejtmane,


obracíme se na Vás jako na nejvyššího představitele Krajského úřadu LK a věříme, že celou záležitost prošetříte a zjednáte nápravu. Pro takový postup hovoří možnost jednoznačné úspory v rozpočtu KÚ, a tedy také peněz daňových poplatníků, ale také argumenty, které zpochybňují postup při zadávání původního výběrového řízení, na jehož základě nyní Rada LK zadala zmiňovanou zakázku Kalendáři Liberecka přímo! Krajský úřad bude žádat o příspěvek na zadanou publikaci z programu INTERREG IIIA. Transparentnost, otevřená soutěž a racionální využívání zdrojů EU jsou důležitá kritéria pro vyhodnocování žádostí.


V případě nevyslyšení naší stížnosti budeme proto nuceni postoupit tuto řídícímu orgánu programu INTERREG IIIA., Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, následně také svou stížnost adresovat paní Agatě Kosin (Terrritorial Cooperation Unit, DG Regional Policy – Evropská komise), Brusel a Úřadu pro hospodářskou soutěž. Dlouhodobé výsadní postavení Kalendáře Liberecka, spol. s r. o. v rámci zakázek pro Krajský úřad LK, ale také Magistrát Města Liberce, je z odborného hlediska neopodstatněné.


Vážený pane hejtmane, snažíme se v rámci Libereckého kraje prostřednictvím námi vydávaných publikací odvádět kvalitní práci pro propagaci našeho regionu. Z těchto důvodů spolupracujeme s renomovanými historiky, přírodovědci i dalšími odborníky, místními znalci, výtvarníky… Některé z námi vydaných publikací získaly významná ocenění na celostátní úrovni, např. Cena E. E. Kische za literaturu faktu v roce 2000, Fotografická publikace ČR v roce 2002, 2. místo v celostátní soutěži Tourpropag v kategorii barevných obrazových publikací za publikaci Turnov – Český ráj 2003, 4. místo v soutěži nejkrásnější knihu roku v kategorii obrazových publikací v roce vydání ad. Domníváme se, že i taková ocenění mohou sloužit jako vodítko při výběru oslovených firem.


Věříme, že se Vy, jako hejtman Libereckého kraje, stavíte za otevřenou a spravedlivou podnikatelskou soutěž a nepodporujete nehospodárné využívání státních finančních prostředků. Očekáváme, že naši stížnost prošetříte, zasadíte se o nápravu a vytvoříte dobré podmínky pro výběrová řízení v dalších letech. Velmi bychom uvítali osobní schůzku a možnost představení našich podnikatelských záměrů v nakladatelské oblasti.


S pozdravem Květa Vinklátová – nakladatelství KNIHY 555,  Roman Karpaš – nakladatelství RK Jan Balda – nakladatelství BUK, Alena Beňadiková – nakladatelství VESTRI, Alena Radoušová – nakladatelství RA.