Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V obecních volbách ve Volfarticích zvítězila mladší generace

Archiv

Získali v sedmičlenném zastupitelstvu pět míst, zbylá dvě obsadí zástupci kandidátky Za lepší budoucnost Volfartic. V zastupitelstvu tak bude i bývalá starostka Květoslava Loňková a její manžel místostarosta Oldřich Loněk. Zájem o nové volby byl v obci podstatně větší než o ty řádné před dvěma lety. Tehdy k urnám přišlo jen 158 lidí, což představovalo 32,3 procenta řádných voličů. Tentokrát svou zákonnou povinnost splnilo 342 obyvatel obce, což bylo 68,4 procenta zapsaných voličů. Zájem o obecní volby přesto nebyl žádným rekordem. Obyvatelé Volfartic se o komunální politiku vždy zajímali, před deseti lety jich k urnám přišlo 76,51 procenta a o čtyři roky dříve přes 78 procent.


Důvodem malého zájmu o řádné volby před dvěma lety mohl být malý výběr. Tehdy se v obci se 620 obyvateli podařilo sestavit jen jedinou kandidátku. V nových volbách už si lidé mohli vybrat a ukázalo se, že touží po změně. Kandidátku vedenou starostkou podpořilo jen 36,33 procenta obyvatel. Hlavně mladí lidé šli k volbám s přesvědčením, že obec potřebuje nové, mladší vedení. "Nechci starostku nějak pomlouvat, vedla obec deset let, snažila se ji hlavně nezadlužit, společenský život ale skomíral," řekla ČTK mladá žena, která se do obce přistěhovala s rodinou. Ráda by, aby přibylo kulturních i sportovních akcí a aby se lidé více setkávali. Podobných mladých rodin v obci v posledních letech přibylo. Volfartice totiž leží jen deset kilometrů od České Lípy, přesto nabízejí levnější pozemky i nemovitosti než jiné obce v okolí okresního města.


Volfartice nejsou jedinou obcí, kde v sobotu volili nové zastupitelstvo. Hlasovali také obyvatelé v Horčápsku a Těchařovicích na Příbramsku a v Bukovce na Pardubicku. Stejně jako na Českolipsku i v dalších obcích byly důvodem pro nové volby neshody mezi zastupiteli a jejich odchod, které snížily počet členů pod zákonnou hranici.