Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji ubyly dlouhé školní výlety

Archiv

Mladší děti poslouchají více a připravený program je nenudí. Na středních školách převažují nad klasickými výlety odborné exkurze nebo stáže. ČTK to zjistila při anketě mezi mezi pedagogy.


Nejnebezpečnější jsou delší výlety s žáky devátých tříd. "Většina z nich si už myslí, že mají po škole, a na výlety je pouštíme jen tehdy, pokud jsme si jisti, že neudělají malér," řekla zástupkyně ředitelky ze Základní školy ve Stráži pod Ralskem Jana Kalistová. Učí od roku 1970.


Podle Kalistové dnešní děti většinou nebaví ani pěší výlety, stezky odvahy nebo hry a až na výjimky s nimi nelze jezdit na čtyřdenní nebo pětidenní výlety jako dříve. "Ze dvou problémových tříd bychom sice teoreticky mohli vybrat hodné žáky a vyrazit na výlet jen s nimi. Nevím ale, co bychom si pak ve škole počali se třídou složenou pouze z neukázněných dětí," konstatovala Kalistová.


Více než v minulosti hrozí, že se děti na školních výletech opijí. "Už v osmých třídách se objevují kluci, kteří jdou hned po škole do hospody a domů chodí až večer. Když naše žáky potkáme po třech letech, občas prozradí, jak nás s alkoholem na výletě převezli," řekl ředitel Základní školy Vrchlického v Liberci Milan Regner.


Výlety proto učitelé vybírají raději tak, aby v místě pobytu nebyl kiosek, restaurace nebo obchod. K alkoholu patří také sex a děti mezi sebou souloží mnohem více než před 20 lety, prohlásila zkušená učitelka z Jablonecka, jež si přála zůstat v anonymitě.


Pedagogové sice při školních výletech chodí spát až dlouho po půlnoci a na děti dohlížejí, nemohou ale být vzhůru až do rána. Děti navíc dokážou při plánování zakázaných akcí zneužívat mobily. Poslouží jim jako tiché budíky či jako varování před kontrolou učitelů.


"Když jsem se staršími dětmi někde na delším pobytu, na noc si od nich beru mobily raději k sobě," řekl Regner. Třídy ze školy Vrchlického i z ostatních škol dostávají vesměs na výlet jeden školní den. Jenom když udělají něco chvályhodného, za odměnu jim dáme dva dny, dodal Regner. Z Vrchlického byli žáci například na vodácké výpravě či na cyklistické výpravě. Třídním učitelkám často jako dozor pomáhají tělocvikáři, ale také rodiče nebo manželé.


Rodičům vesměs nechybí na školní výlety peníze. Kempy nebo chatové tábory poskytují školám slevy a za ubytování a plnou penzi si denně účtují od 150 do 200 korun. Někdy základní školy pořádají pro vybrané žáky z více tříd zahraniční zájezdy za několik tisíc korun. Děti vozí kromě jiného až do Španělska nebo do Bulharska.


Střední školy posílají své žáky do ciziny ještě více. Sklářská škola z Kamenického Šenova nabízí kromě jiného tematické zájezdy za uměním do Itálie nebo do Španělska. Studenti o nich vědí několik let dopředu a spoří si na ně. Ke studiu se vážou i zahraniční pobyty a domácí výlety libereckého Gymnázia F. X. Šaldy. "Žádné klasické výlety k rybníku už nepořádáme," podotkla ředitelka gymnázia Irena Přádná.


Turnovská hotelová škola nahradila školní výlety odbornými exkurzemi. Maturanti připravují pro své spolužáky z nižších ročníků poznávací zájezdy a dostávají za ně známky. Studenti získávají praktické zkušenosti z Anglie, Nizozemska i z Německa. Při pobytu v západních Čechách navštěvují Mariánské Lázně, Plzeňský Prazdroj nebo Becherovku v Karlových Varech.