Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V Libereckém kraji se do března začalo stavět nejméně bytů v ČR

Archiv

Důvodem je především omezování výstavby bytových domů, i rodinných domů se ale letos zatím staví méně. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu v Liberci.


Před rokem zahájily stavební firmy v kraji výstavbu 223 nových bytů, což bylo o 11 procent více než letos. Rodinných domů se přitom začalo stavět 102, letos o dva méně. Na pokles výstavby má největší vliv omezování nové výstavby v Liberci a České Lípě, kde v prvních třech měsících letošního roku začali stavět o polovinu méně bytů než před rokem.


Podle realitních makléřů má na pokles bytové výstavby výrazný vliv změna pravidel pro poskytování státních dotací. Ty od loňského roku neumožňují sdružovat prostředky s budoucími nájemníky a požadují, aby stavbu hradila sama města. Radnice na to ale většinou nemají peníze a zadlužení se bojí. Jednou z mála výjimek je stotisícový Liberec, který loni rozhodl, že si na stavbu 192 nájemních bytů vezme úvěr 130 milionů korun. Zatímco dotovaná výstavba se omezuje, přibývá hlavně v Liberci bytů stavěných do vlastnictví, i když v mnohem menší míře.


"Developeři se do Liberce nehrnou, je tu mnohem menší kupní síla než třeba v Praze nebo Brně, a tak prodej bytů nepřináší takové zisky, náklady jsou totiž srovnatelné," řekl dnes  Jiří Zeliesko z realitní společnosti Relia.


Přesto se v Liberci začalo stavět kolem 50 nových bytů v novém polyfunkčním domě v centru města a další projekt s 39 byty se chystá v luxusní lokalitě Sluneční lázně. V posledních letech přitom počet nově zahajovaných bytů každoročně rostl. Tento boom ještě doznívá v počtu bytů, které se dokončují. V první čtvrtletí bylo uživatelům předáno 257 nových bytů, což bylo o 18 procent více než před rokem. Nejvíce bytů - 105 - bylo přitom dokončeno v rodinných domech. Rozestavěno bylo na konci března 5617 bytů, z toho 2631 v rodinných domech.