Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

V Libereckém kraji roste zájem firem o dotace na vzdělávání

Archiv

Už od 1. dubna zahájili vzdělávací kurzy pro 53 svých zaměstnanců v českolipské společnosti Fehrer Bohemia, v pondělí se vzdělávací projekty rozjely také v chrastavském Benteleru, kde se do nich zapojí zhruba 130 lidí. Stovka pracovníků zasedla v pondělí do lavic také v Harrachově, kde se do projektu "Vzdělávejte se" zapojila tamní soukromá sklárna. Další firmy o podpoře jednají, řekla dnes ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.


Podniky mají možnost žádat dotace z programů "Vzdělávejte se" a "Školení je šance", jejichž prostřednictvím chce ministerstvo práce a sociálních věcí podpořit podniky v současné ekonomické krizi, a udržet tak až 70.000 pracovních míst. Projekt má přimět firmy, aby nepropouštěly lidi, pro které nemají práci, ale zajistily pro ně vzdělávání. Stát proto prostřednictvím grantů z Evropského sociálního fondu rozdělí podnikatelům 3,3 miliardy korun. Podniky mohou získat nejen prostředky na vzdělávací kurzy, ale také na úhradu mzdových nákladů. "Žadatel ale nesmí mít dluhy vůči státu, může je ale splácet podle splátkového kalendáře," upozornila Sadílková.


Zatímco Benteler nebo Fehrer Bohemia řeší vzdělávacími kurzy nedostatek práce pro část svých pracovníků, v Harrachově se školí všichni. "Zhruba třetinu pracovní doby tráví naši zaměstnanci každý den v lavicích," řekl dnes ČTK majitel sklárny František Novosad. Projekt pomohl firmě řešit nedostatek zakázek. "Na rozdíl od jiných let máme na druhé čtvrtletí méně práce než v tom prvním, a museli bychom buď nechat část lidí doma, nebo vyrábět na sklad," dodal.


Sklárna ve spolupráci se vzdělávací agenturou otevřela šest kurzů - vždy po dvou s výukou angličtiny nebo němčiny a dva se základy práce na počítači. "Je rozhodně lepší sedět v lavici a něco se naučit než přijít o práci," poznamenal jeden ze sklářů. Zatím má harrachovský podnik s úřadem práce smlouvu na měsíc. "Aby to mělo pro ty lidi smysl, měly by ale kurzy trvat alespoň tři měsíce," míní Novosad. Náklady na jeden měsíc odhadl na 300.000 až 400.000 korun.


O podporu vzdělávání zaměstnanců je velký zájem hlavně na Českolipsku, kde je v kraji situace na trhu práce nejhorší. Na konci února tam nezaměstnanost překročila hranici 11 procent, březnové údaje zatím k dispozici nejsou. "Kurzy zatím běží ve Fehreru, další tři projekty jsou ve fázi přípravy a zhruba dvě desítky firem o dotace projevily zájem," řekla ČTK mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová. Polovina zájemců je podle ní z automobilového průmyslu. "O vzdělávaní ale mají zájem i firmy z oblasti služeb, kovovýroby nebo dopravy," dodala.