Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji prudce stoupá porodnost

Archiv

Podle statistiků začala porodnost v kraji stoupat již loni, a to zhruba o pět procent. Zatímco v roce 2005 se v Libereckém kraji narodilo 4284 dětí, což bylo asi o 50 méně než v roce 2004, vloni jich bylo již 4466. Letos by nárůst porodnosti měl být ještě výraznější.


"Přesné údaje budeme mít až příští měsíc," doplnila Karla Švehlová z libereckého statistického úřadu.


"Porodnice je stále zaplněná, ale rodičky neodmítáme," dodala mluvčí jablonecké nemocnice s tím, že do Jablonce jezdí rodit i ženy z jiných okresů.


Jenom pro měsíc červen už má porodnice sepsáno 100 takzvaných porodopisů, a proto se dá předpokládat, že i v tomto měsíci bude porodnost nadprůměrná. Výrazný nárůst porodnosti zaznamenala nemocnice již loni, kdy se v ní nerodilo přes 960 dětí, což je o 150 novorozeňat více než v roce 2005. Byl to největší nárůst za posledních šest let.


Také v českolipské nemocnici se letos narodilo 460 dětí, což je o deset procent více než vloni za celé pololetí. "Očekáváme, že letos překročíme hranici 900 novorozeňat," řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Kromě Českolipska porodnici vyhledávají i rodičky z Ústeckého kraje i ze středních Čech. Českolipská porodnice patří mezi zařízení s titulem „baby friendly hospital", což znamená, že většina novorozenců odchází domů plně kojených.


"Umožňujeme také bezplatný odběr pupečníkové krve. Loni jsme uskutečnili 76 odběrů a Banka pupečníkové krve nás vyhlásila nejlepší porodnicí roku," podotkl Pokorný.


Téměř o pětinu více dětí se letos narodilo také v Turnově, kde přišlo na svět 194 dětí. V Liberci stoupla za prvních pět měsíců porodnost z 547 na 597 dětí. Jedním z typických znaků demografického vývoje je podle statistiků i zvyšování průměrného věku matky při narození dítěte. Zatímco na počátku 90. let činil 24,6 roku, v roce 2006 už to bylo 29 let.


"Téměř třetina dětí v Libereckém kraji přišla na svět mimo manželství. Nejvyšší podíl mimo manželských dětí je na Českolipsku, téměř 49 procent," uvedla Švehlová.