Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V kraji bylo ve třech dnech neobvykle mnoho požárů

Archiv

Nebezpečí dalších požárů zvyšuje současné velké sucho a podle předpovědi počasí nemá ještě několik dní vůbec pršet. I menší požáry vzniklé při vypalování trávy by se mohly rozšířit do lesů, na stohy se slámou nebo na rekreační chaty a další budovy. ČTK to dnes řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.


"Například u Jablonného v Podještědí se v úterý znovu rozhořely lisované balíky slámy. K prvním požáru hasiči vyjeli v neděli, oheň založili dva školáci," uvedla Michalíčková. V pondělí bojovalo devět hasičských sborů s požárem mýtiny a lesíka v těžko přístupném terénu u Železného Brodu na Jablonecku. Na dva hektary porostu se oheň rozšířil při pálení hromady klestí. Hasiči ho likvidovali čtyři hodiny. V noci z úterý na dnešek hořela rekreační chata v Jablonci nad Nisou - Vrkoslavicích. Požár se škodou 250.000 korun má na svědomí pravděpodobně neznámý žhář.


V pondělí v noci oheň úplně zničil roubenou chalupu v Kamenickém Šenově - Práchni. Škoda se pohybuje okolo 200.000 korun a nelze vyloučit úmyslné zapálení budovy. Manipulace s otevřeným ohněm zavinila také úterní požár domu se stájí pro koně v Mařenicích na Českolipsku. Při neštěstí zahynul jeden kůň a škoda zatím není známá. Jestli byla příčinou požáru nedbalost nebo žhářský útok, zjišťují policisté. Policisté vyšetřují také pondělí požár autodílny ve Cvikově, kde hořely dva motory a karoserie. Škoda dosáhla 300.000 korun a jako příčinu požáru určili odborníci manipulaci s otevřeným ohněm.