Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Kamenickém Šenově jsou dva nové parky za 22 milionů korun

Archiv

Zhruba dva miliony korun přidalo město. O podobě parků rozhodli kromě nadace, radnice a architektů také obyvatelé Kamenického Šenova, řekla dnes Petra Hrubošová z nadace Proměny.


"Požádali jsme je, ať zapátrají v paměti nebo v rodinných archivech a vyhledají příběhy a fotografie, které se vážou k oběma parkům," dodala Hrubošová. První park leží mezi náměstím, Domem s pečovatelskou službou a sklářskou školou, druhý vedle bývalých školních dílen. První park je vhodný jako místo pro všechny generace, druhý poslouží hlavně mládeži a dětem.


"Oba parky mají rozlohu kolem 1,5 hektaru a jejich rekonstrukci jsme připravovali několik let. Dlouho jsme ale nemohli nikde sehnat dotace. Až v roce 2006 jsme uspěli u nadace Proměny," konstatoval kamenickošenovský starosta Ota Raiter.


Nadace Proměny si Kamenický Šenov vybrala kvůli zájmu radnice o městskou zeleň. Kamenický Šenov patřil před druhou světovou válkou mezi města, jež se svou zelení pyšnila a radnice by na slavnou tradice ráda navázala.


Během příštích tří let přispěje nadace také na údržbu parků. Požaduje ale, aby se město o parky dobře staralo a pořádalo v nich vzdělávací, zábavní i hravé akce. Roční náklady se péči o dva nové městské parky budou okolo 270.000 korun. Nadace pokryje deset procent z nich.


Cílem Nadace Proměny je vytvářet a obnovovat městské parky, zeleň a stezky a dělat z nich místa pro setkávání lidí mezi sebou a s přírodou. Své projekty nadace financuje z příspěvků od dárců.