Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

V JAK o politických návštěvách v Lípě, Sardinii i současném stavu ekologických škod

Archiv

Ve čtvrtek 15. září 2005 v 19.00 hodin se v domě Akademie J. A. Komenského v Mariánské ulici čp. 605  opět setkáme se známým českolipským historikem panem Ladislavem SMEJKALEM.


 POLITICKÉ NÁVŠTĚVY V ČESKÉ LÍPĚ 1918 – 1938


Důsledkem zamlčování a deformování událostí i osob i doby první Československé republiky v komunistické éře je dodnes malá znalost tak klíčové etapy naší národní existence. Přitom právě doba 1. republiky má dodnes význam zakladatelský a nezamlčitelný a nepřehlédnutelný i v souvislostech pozdější politiky, až dodnes. Mnohé, ty, kteří si toto setkání nenechají ujít, udiví, kolik návštěv politiků našeho města významně přesáhlo jeho hranice …


NEZNÁTE SARDINII? ŠKODA!


Pod tímto názvem uvede Akademie Jana Amose Komenského kombinovaný pořad s velkou sérii diapozitivů pana ZDEŇKA POKORNÉHO v pondělí 26. září 2005 v 19.00 hodin v domě Akademie J. A. Komenského.


Velký středomořský ostrov SARDINIE je veřejnosti málo známý. Není turisticky vykřičeným územím, protože Sardové přistupují k tomuto novodobému fenoménu, přinášejícímu vedle finančních prostředků i mnoho negativ, velmi obezřetně. SARDINIE má obdivuhodnou přírodu a neméně vzrušující historii a celou plejádu udivujících historických a uměleckých objektů … .


Slyšeli jste o mnoha a mnoha nureghzích, s kterými si dodnes nevíme rady? K čemu všemu sloužily, jací lidé je stavěli a proč a takovém množství … ? Velká řada románských památek dokládá, že již na úpatí evropských kulturních dějin, patřila SARDINIE mezi nejvyspělejší … kdo by si to pomyslil …


Akademie Jana Amose Komenského nezná žádný ze zásadních oborů dnešní vědy a života, který by nebyl alespoň sporadicky připomínán na akcích, v přednáškách a pořadech právě naší Akademií.


 Oblast životního prostředí jistě patří k těm oborům, které jsou i u široké veřejnosti nejsledovanější a nejzásadnější. Konečně se  životní prostředí, ať nás zajímá či ne, opravdu nás všech i kvality našeho života nesmírně týká.


V pondělí 3. října 2005 v 19.00 hodin uvedeme v domě Akademie J. A. Komenského v Mariánské ulici čp. 605 přednášku s otevřenou diskusí pana Ing. Jaroslava ZIMY z Ministerstva životního prostředí, kde zastává velmi významné postavení jako ředitel odboru ekologických škod. Hlavním tématem této přednášky, zaměřené  na ekologické problémy a myšlení, bude: SOUČASNÝ STAV ODSTRAŇOVÁNÍ EKOLOGICKÝCH ŠKOD V ČESKÉ REPUBLICE


Určitě budeme mluvit o tak citlivé oblasti, jako je dědictví po uranové těžbě v naší blízkosti, pobytu a přežívání vojsk SSSR v prostoru Ralska, Spolaně Neratovice … a i o tom, na co se budete v diskusi ptát.