Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

V České Lípě se utkali nejlepší hráči mariáše

Archiv

Vítězem se stal Tomáš Fanta z Prahy. Turnaj je jednou z pěti nejvyšších soutěží v zemi. Jeho výsledky budou zařazeny do Staré myslivecké Národní ligy (SMNL) v licitovaném mariáši, kterou na začátku letošního roku vyhlásil Český svaz mariáše, řekla dnes za organizátory Lucie Pavlásková.


Vítěz získal 15.000 korun a přiblížil se k zisku titulu mistra České republiky v mariáši. Pět nejlepších hráčů si dnes mezi sebe rozdělilo finanční odměnu 35.000 korun. "Kromě peněžní hodnoty se hraje i o prémiové body, které hráč získává za to, jak riskantní figuru zvolil, a také tradičně o drobné mince, které sice už neplatí, ale fungují jako žetony," vysvětlil koordinátor turnaje Tomáš Flisník. Soutěžící si je na podobná klání nevozí po kapsách, ale v PET lahvích.


Mariáš je tradiční česká hra, která se začala hrát přibližně v polovině 19. století. Hra je založena na znalostech a dovednostech hráčů, čímž se zásadně odlišuje od hazardních her postavených na sázce. Organizovaně se v něm začalo soutěžit v roce 1986. Letošní historicky první mistr bude znám v listopadu. Zbývají čtyři turnaje se uskuteční v Olomouci, Mariánských Lázních, Pardubicích a Praze.


Podle Flisníka je mariáš nejrozšířenější karetní hra v zemi. Hraje se mezi přáteli, v rodinách a po hospodách. Nepropadli mu jen muži, ale i ženy a dívky. Spousta karbaníků je i mezi právníky a lékaři.


Stará myslivecká Národní liga v licitovaném mariáši vytváří souhrnnou soutěž pokrývající celé Česko. Shrnuje výsledky turnajů jednotlivých regionálních soutěží do jednotného žebříčku a poprvé vyhlásí mistra České republiky v této disciplíně. "Soutěž umožní srovnat celoroční výsledky hráčů, kteří se jinak při hře téměř nestřetávají, neboť hrají v různých regionálních soutěžích," vysvětlila Pavlásková. Snahy svazu mariáše o integraci a pořádání jediné vrcholné celorepublikové soutěže podle ní zatím ztroskotávaly na krajových odlišnostech v pravidlech.