Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

V České Lípě je zájem o půjčky z fondu bydlení minimální

Archiv

Letos město na půjčky vyčlenilo čtyři miliony korun.


"V prvním kole byl jediný zájemce, který získal půjčku 100.000 korun," řekla včera mluvčí českolipské radnice Kateřina Plecháčová.


Malý zájem o půjčky s úročením od tří do pěti procent se splatností od jednoho do osmi let si město nedokáže vysvětlit.


"Možná žadatelům připadají podmínky příliš složité, je ale možné, že víc využívají úvěrů od bank a stavebních spořitelen, které už mají podobné úroky," řekla Plecháčové.


O půjčku lze podle ní žádat čtyřikrát do roka.


"V prvním kole byl jediný zájemce, do druhého podali žádost dva, vždy jde ale o soukromé osoby nikoli třeba společenství vlastníků," dodala.


Naopak v Jablonci nad Nisou letos zájem o půjčky z městského Fondu na zlepšení úrovně bydlení výrazně vzrostl. I tam přitom v posledních letech zájem o tyto půjčky spíš klesal. Loni půjčilo město na opravy bytů a domů 3,7 milionu korun, letos zájemci žádali téměř trojnásobek.


"Jak jsme předpokládali, s postupem privatizace roste zájem společenstev vlastníků o výhodné úvěry hlavně na opravy střech či výměny oken," řekl včera jablonecký místostarosta Radovan Louda.


V Jablonci půjčují letos na opravy bytů a domů už po čtvrté. Na úvěry se čtyř- až šestiprocentním úrokem na dobu tří až šesti let vyčlenilo letos město deset milionů korun. Radnice dostala 26 žádostí v celkové hodnotě 9,7 milionu korun, zatím doporučila uzavřít 23 smluv za téměř 7,4 milionu, u dalších tří musí podle Loudy žadatelé doplnit chybějící podklady.


"Z těch 23 žádostí je 11 od velkých společenstev vlastníků," řekl místostarosta.


Ve fondu je nyní téměř 25 milionů korun, do konce roku tam přibudou další peníze ze splácených úvěrů. Fond využívá i sama radnice.


"Letos počítáme, že si půjčíme na opravy bytů a domů kolem 22 milionů korun," dodal Louda.


To obyvatelé stotisícového Liberce podobnou možnost nemají. Město sice podobný fond mělo, před dvěma lety ho ale zrušilo. Podle primátora Jiřího Kittnera jsou úroky bank tak nízké, že není důvod, aby na podobné účely půjčovalo občanům město. V roce 2002 ale zřídila radnice Městský fond bydlení, který poskytuje nikoli půjčky, ale dotace na financování projektů na podporu rozvoje bydlení. Prostředky jsou určené především na budování infrastruktury v lokalitách s novou výstavbou.