Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Úpravy semaforů prý zlepšily průjezd Českou Lípou

Archiv

O něco menší dopravní problémy jsou od poloviny týdne v České Lípě na silnici I/9. Změnila se tam světelná signalizace na dvou velkých křižovatkách, což umožnilo rychlejší průjezd kamionům. Právě kvůli nim se na komunikaci, jež vede od německých hranic směrem na Prahu, vytvářejí dlouhé kolony vozidel. ČTK to dnes řekl vedoucí českolipské dopravní policie Staša Zikmund.


"Kamionů na silnici I/9 přibylo v České Lípě poté, co po 15. březnu přestaly z Německa do Čech jezdit přes Cínovec a jako náhradní trasu využívají hraniční přechod v Rumburku," vysvětlil Zikmund. Z Rumburku pokračují do Svoru, kudy jich projede zhruba 2500 za den. Odtud míří do České Lípy, ale také do Liberce a do Děčína. V České Lípě leží na silnici I/9 dvě velké křižovatky těsně za sebou. Semafory na nich byly nastaveny tak, že osobní auta je mohla projet obě najednou. Pomalejší kamiony to ale nestíhaly a kupila se za nimi další vozidla. "Nyní se prodloužila doba, kdy na semaforech svítí zelená a také nákladní auta se dokážou dostat na jedno rozjetí přes obě křižovatky. Nemusí zastavovat a znovu zdržovat ostatní," uvedl Zikmund.


Podle mluvčí českolipské radnice Kateřiny Amrichové se při nedávné kontrole ukázalo, že po úpravách světelné signalizace projíždějí auta po silnici I/9 v ranních a odpoledních dopravních špičkách s menším zpožděním než dříve. "Situace se zlepšila hlavně na křižovatce u prodejny Lidl. Provoz budeme dále sledovat a v případě potřeby přistoupíme k dalším změnám v řízení světelné signalizace," dodala Amrichová.


Kamiony v Libereckém kraji zhoršily dopravu i ve Cvikově, Kamenickém Šenově nebo v Liberci. Nikde jim však nestojí v cestě těsně za sebou dvě velké světelné křižovatky jako v České Lípě.