Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Účetnímu specialistovi hrozí za podvod až dvanáct let vězení

Archiv

Sedmadvacetiletý účetní specialista a předseda představenstva Komory účetních poradců a interních auditorů (KUPIA) koupil podle státní zástupkyně výpočetní techniku, nábytek a další zboží za více než 9,5 milionu korun a dodavatelům nic nezaplatil. Podnikatel svou vinu popírá, nikoho prý úmyslně o peníze nepřipravil.


Šofr také údajně připravil 28 lidí a jednu střední školu celkem o 412.000 korun, když pro ně pořádal rekvalifikační kurzy podvojného účetnictví a tvrdil jim, že vydávané certifikáty mají mezinárodní platnost. "Dodavatele jsem podvést nechtěl. Dluhy jsem jim nezaplatil, protože jsem skončil ve vazbě," hájil se při dnešním hlavním líčení Šofr.


V jeho pražské firmě pracovalo před jeho zatčením 80 zaměstnanců. Šofr prohlásil, že po jeho uvěznění policisté nezajistili majetek firmy a když se po pěti měsících vrátil z vazby, byly již výpočetní technika, nábytek a další věci rozkradené.


Šofrovi chyběly při jeho obchodech hotové peníze na úhrady zakoupeného zboží a služeb. Chtěl si je vydělat především vzděláváním v oblasti účetnictví. Na Společný operační program řízeného procesního vzdělávání prý počítal s dotacemi z Evropské unie. "S jednou firmou jsem se za reklamní protislužby domluvil na daru pět milionů, neobdržel jsem od ní ale vůbec nic," uvedl Šofr.


Jak vyplynulo z policejního vyšetřování, Šofr se údajných podvodů dopustil od konce roku 2003 do začátku roku 2005. Rekvalifikační kurzy pořádal v České Lípě a tvrdí, že účastníkům při nich poskytl kvalitní účetnické vzdělání, což potvrdili i někteří svědci. "Mezinárodní certifikáty by začaly absolventům kurzů začaly platit později," řekl Šofr. Při dnešním procesu poukázal na chyby v obžalobě a jednu z nich před soudem také prokázal.


Podle obžaloby Šofr dluží dvěma lektorům přes 21.000 korun. "Nepředali mně výkaz odučených hodin," uvedl Šofr. Státní zástupkyně mu klade za vinu také další méně závažnou majetkovou kriminalitu. Šofr začínal na přelomu tisíciletí jako živnostník v prodejně večerka a jako daňový poradce. Před svým zatčením na jaře 2005 působil v Institutu pro certifikaci účetních poradců a v Akademii daňového managamentu.


Proces se Šofrem by měl pokračovat i zítra a v dalších dnech. Bude pravděpodobně dlouhý a složitý, předsedkyně senátu Olga Fričová musí kromě jiného vyslechnout desítky svědků.