Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

U Nového Boru se stala další nehoda mezi autem a jelenem

Archiv

Nejhůře dopadla havárie z 10. února, kdy mezi Novým Borem a Svorem zemřel po najetí do mohutného jelena řidič osobního auta Hyundai Accent. Jelen vběhl z lesa na vozovku přímo před projíždějící vůz a po čelním nárazu proletěl do kabiny. Jednomu jelenovi se předtím osmapadesátiletý řidič stačil vyhnout, u krajnice mu ale překřížil cestu druhý. Během minulého víkendu se s jelenem mezi Novým Borem a Svorem střetlo další auto, nikdo neutrpěl zranění a škoda se pohybovala okolo 80.000 korun.


Jeleni a další vysoká zvěř sestupují v zimě do údolí k Novému Boru z nedalekých Lužických hor. Vysoká zvěř ohrožuje letos v zimě řidiče častěji než v minulých letech v celém Libereckém kraji. Sníh tam leží jen výjimečně a jeleny a laně lákají z hor do údolí plodiny na polích. Přecházejí přitom také řadu silnic I. třídy s hustým provozem.


Největší nebezpečí hrozí řidičům brzy ráno, kdy se vysoká zvěř vrací z pastvy zpátky do hlubokých lesů. Na cestu se vydává také za soumraku a po setmění. Na silnici I/13 se jeleni a řidiči často střetávají také u Bílého Kostela potkávají na Liberecku, kudy vysoká zvěř míří do nižších poloh z ještědského hřebenu. Policisté i Krajský úřad v Liberci jednají s Ředitelstvím silnic a dálnic o vybudování ochranných plotů kolem na nejvíce nebezpečných místech mezi silnicemi a lesy.