Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

U Nového Boru další vážný střet auta s vysokou zvěří

Archiv

Řidička peugeotu i motorista v renaultu vyvázli bez zranění. Škoda na obou vozidlech však dosáhla 220.000 korun. ČTK to včera řekla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.


"Vysoká zvěř se na lesním úseku silnice mezi Novým Borem a Svorem objevuje často a je pro řidiče hodně nebezpečná," dodala Baláková. Loni v únoru zemřel mezi Novým Borem a Svorem po srážce s jelenem řidič osobního auta. Letos v zimě se tam s jelenem střetl ford. Škoda na autě se pohybovala okolo 200.000 korun.


Vysoká zvěř sestupuje do nižších poloh z Lužických hor a mezi Novým Borem a Svorem přechází komunikaci I/9, po níž motoristé jezdí velmi rychle. Povolených 90 kilometrů v hodině překračují někteří z nich o desítky kilometrů.


Jeleny a laně lákají do údolí plodiny na polích. V největším nebezpečí se ocitají řidiči brzy ráno, kdy se vysoká zvěř vrací z pastvy zpátky do hlubokých lesů. Na cestu se vydává také za soumraku a po setmění. Rizikové místo se nachází také u Bílého Kostela na Liberecku, kam sestupuje vysoká zvěř z ještědského hřebenu. Chodí stále stejným koridorem.