Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Turistický server Libereckého kraje funguje v nové podobě

Archiv

Server cestovního ruchu Libereckého kraje www.liberecky-kraj.cz má za sebou již více než dva roky úspěšného provozu. Po celou dobu přináší ucelené a pravidelně aktualizované turistické informace nejenom z Libereckého kraje, ale i z přilehlých oblastí, jako jsou východní část Krkonoš, jižní část Českého  ráje či Kokořínsko. Stránky poskytují informace o památkách, turistických atraktivitách, možnostech trávení aktivní dovolené a široké škály služeb v oblasti cestovního ruchu, včetně slevové karty BENEFIT Program.


Přesto, že v průběhu uplynulých dvou let obdržel tento portál několik prestižních cen, Krajský úřad Libereckého kraje se snaží i nadále zajišťovat průběžné zkvalitňování obsahu i technického zázemí portálu. Proto byla na konci března 2007 spuštěna nová verze serveru.


„Kromě upraveného designu přináší portál i nový propracovanější systém vyhledávání, který podstatně zrychluje cestu uživatelů k hledaným informacím a zároveň jim dává větší svobodu, jakým způsobem budou informace vyhledávat. Výpisy v tematických sekcích si může uživatel v každém okamžiku jednoduchým způsobem pozměnit či doplnit – přidat či ubrat typ ubytování, změnit region či se zaměřit na konkrétní město či obec. Server byl optimalizován i pro internetové vyhledavače, pro něž jsou všechny informace nyní mnohem dostupnější,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.


Cílem je nabízet návštěvníkům regionu moderní a uživatelsky přívětivý portál, který by jim umožňoval hledat ubytování, služby a kompletní program pro jejich dovolené. Proto na server navazují i další stránky, například www.dovolenacz.info, které nabízejí přehled turistických balíčků, či server www.e-panorama.cz, což je databáze panoramatických fotografií z nejatraktivnějších lokalit severovýchodních Čech.


Server Liberecký kraj má tři základní cizojazyčné mutace – anglickou, německou a polskou a díky zvyšujícímu se počtu návštěvníků z Holandska a Ruska byly spuštěny i stránky www.vakantie-tsjechie.cz a www.liberecky-kraj/russian, které jsou zaměřeny na klientelu právě z těchto zemí.


„Samozřejmostí je periodická aktualizace, a to jak z hlediska průběžné denní obnovy informací - aktuality, kalendář akcí či tipy na výlet, tak i pravidelná roční aktualizace dat, jako jsou otevírací doby, výše vstupného, telefonní čísla a podobně,“ doplnil náměstek hejtmana.


Zásadní změnou nového portálu je, že součástí jeho tvorby byla i realizace nového datového skladu, kde jsou všechny informace uloženy. Portál využívá nového publikačního systému Public4u, který je společný pro internetové stránky některých turistických regionů Libereckého kraje. Konkrétně se jedná o webové stránky Sdružení Český ráj, Českolipsko a stránky turistického regionu Lužické hory. V praxi to znamená, že lze velmi snadno zajistit současnou aktualizaci všech internetových stránek prostřednictvím jedné redakce, respektive ve spolupráci s pracovníky jednotlivých turistických sdružení. Nová koncepce přinese především vysokou aktuálnost informací na všech internetových stránkách a podstatná je i velmi nízká cena redakční správy všech internetových stránek.