Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Tři obce Českolipska chtějí převzít zříceninu hradu Ralsko

Archiv

Mimoň, Ralsko a Noviny pod Ralskem vyjednávají s dosavadním správcem hradu Vojenskými lesy a statky Mimoň o převedení dominanty celého kraje do svého majetku. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Každé město by mělo získat třetinu a společně pak hrad spravovat," řekl deníku starosta Mimoně František Kaiser. Hrad Ralsko je podle něho dominantou kraje a zájem turistů o výstup na něj neustále roste. "Samotnou zříceninu je potřeba udržovat, proto o to máme zájem," vysvětlil. V Ralsku i v Novinách už převzetí třetinového podílu na zřícenině starého hradu schválili zastupitelé. V Mimoni projekt zatím podpořila jen rada města, zastupitelé o něm budou rozhodovat po prázdninách.


Obce plánují založit občanské sdružení Hrad Ralsko, které by mělo správu středověké památky na starosti. "Sdružení by se věnovalo údržbě hradu a jeho zakonzervování tak, aby nedocházelo k poškozování," upřesnil mimoňský starosta. Připravuje se podle něho navíc projekt, který by měl vrchol kopce Ralsko se stejnojmenným hradem ještě zatraktivnit. "Součástí projektu je mimo jiné vybudování vyhlídkové věže," dodal Kaiser. Ralsko je zřícenina hradu na vrcholu stejnojmenného kopce.


Hrad byl postaven zřejmě někdy ve 12. či 13. století, první písemné zmínky o něm se objevují v souvislosti s jeho majitelem Janem z Vartenberka v roce 1389. Hrad nebyl nikdy dobyt, ale již ve středověku ho kvůli změnám ve strategii vedení válek šlechta opustila. Dnes je oblíbeným cílem turistů, nabízí totiž ničím nerušený výhled do krajiny. Vidět je odtud nejen Ještěd, ale také Házmburk nebo Říp.