Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Tradiční výrobu skla v Libereckém kraji pomáhají udržet turisté

Archiv

Největší zkušenosti má v kraji zřejmě soukromá sklárna v Harrachově, která slouží jako oblíbený turistický cíl už deset let. Třetinu tržeb společnosti představují dnes právě příjmy z turistiky, řekl majitel firmy František Novosad.


Harrachovská sklárna vydělává na tom, že sídlí přímo v atraktivním krkonošském středisku, letos ji navštíví kolem 60.000 lidí. Podnik je nejstarší fungující sklárnou nejen v Česku, ale v celé Evropě. Turistům ukazuje tradiční ruční výrobu skla i jeho zdobení v brusírně, která je technickou památkou.


"Nabídku služeb pro turisty stále rozšiřujeme, proto v areálu postupně vyrostl minipivovar s restaurací nebo malý hotel s pivními lázněmi," řekl Novosad. V areálu je také sklářské muzeum a prodejna českého skla a porcelánu. Nabízí produkci místní sklárny i řady českých výrobců, která jinak míří do zahraničí.


Na cestovní ruch vsadili také v nedaleké Poniklé. Tradiční výrobce skleněných vánočních ozdob Rautis už několik let nabízí návštěvníkům prohlídky sklárny. Předvádí výrobu foukaných perlí a ozdob z nich. Návštěvníci mají možnost si ozdoby v malé dílně i sami vyrobit. Malá manufaktura ještě před čtyřmi lety vyvážela většinu své produkce do USA, dnes prodává hlavně v Evropě a stále více také ve své vlastní prodejně či na internetu. Propad tržeb zaviněný silnou korunou i menším odbytem pomáhají vyrovnat příjmy z turistiky, které podle majitele Bohuslava Kulhavého tvoří zhruba pětinu tržeb.


Turisté pomáhají udržet také tradiční výrobu skleněných vinutých perlí v Železném Brodě na Jablonecku. Firma Kortan - Sklo Bižuterie nabízí od roku 2005 turistům ukázky výroby perlí i možnost si vyrobit vlastní šperk nebo koupit polotovary pro jeho výrobu. Ještě před pár lety zaměstnávala výroba vinutých perlí dvě desítky lidí, firma se zabývala jen velkoobchodem a většina produkce mířila do zámoří. I na drahé ruční perle ale dolehl tlak silné koruny a levné konkurence z Indie a Číny. Dnes Kortan funguje ve zmenšené podobě, ale dál vyrábí. "Zhruba polovinu obratu nám zajišťují turisté," řekla ČTK vedoucí rodinné firmy Alena Kortanová.


Jedním z nových turistických cílů Libereckého kraje se chce stát příští rok umělecká sklárna Ajeto v Lindavě na Českolipsku. Návštěvníkům ukáže výrobu skla a sami si budou moct zkusit něco vytvořit a svá díla si pak odnést. "Dosud se sklárna otevírala pro veřejnost jen jednou do roka, zájem lidí byl ale mnohem větší," řekl mluvčí společnosti David Sobotka. Pro turisty proto Ajeto otevře prostory někdejší stodoly, do nichž firma investovala 2,5 milionu korun. V příštím roce by tam měla začít vzorová výroba pro turisty, bude tam i občerstvení a prodej uměleckého skla.