Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Tradiční setkávání s divadlem v Liberci

Archiv

Letní divadelní přehlídka se poprvé uskutečnila v roce 2002, jejím uspořádáním radnice reagovala na kritiku obyvatel i návštěvníků, že přes prázdniny chybějí v Liberci podobné kulturní akce. Akce je svým rozsahem v rámci kraje ojedinělá. Letos libereckou radnici přijde na 200.000 korun, informoval mluvčí magistrátu Martin Korych.


Přehlídku zahájí v sobotu 5. července už tradiční účastník - Hoffmannovo divadlo z Uherského Hradiště s divadelní verzí kultovního dětského filmu Ať žijí duchové! Další víkend bude patřit Bezhlavému rytíři v podání Naivního divadla Liberec. Liberečtí loutkáři také na konci prázdnin přehlídku uzavřou představením Alibaba a čtyřicet loupežníků. Milovníci divadla se ale mohou těšit i na kejklíře a žongléry divadla Kvelb z Českých Budějovic, klaunskou fantazii v podání pražské Skupiny extrémní klauniády. Litvínovské divadlo přiveze Tři mušketýry a Hálkovo divadlo z Nymburka přijede s Dívčí válkou.


"Festival je velmi oblíbený a křesla na náměstí bývají vesměs plně obsazena," řekl Korych. Představení jsou zdarma. Desítky lidí je sledují také ze zahrádek okolních restaurací nebo posedávají na podstavcích sloupů pouličních lamp. Letní počasí je ale v Liberci nevyzpytatelné, a tak se zatím nikdy nepodařilo všechna plánovaná představení kvůli dešti odehrát.